Maskun Kalustetalo Oy TARJOUKSET
Etusivu Maskun Blogi Leppoisaa oleilua pihalla

Leppoisaa oleilua pihalla

Tänä kesänä pihakalusteet ovat entistä kevyempiä. Eri tyylisiä kalusteita yhdistellään huolettomasti toisiinsa. Myös metalli tekee tuloaan.

1950-luku on tehnyt comebackin sisäkalusteisiin, mutta samaa ilmavuutta ja keveyttä on nyt myös pihakalusteissa. Jalat pidentyvät ja rungot kevenevät.
– Pihakalusteissa on todella keveitä runkoja ja ihanan muhkeita pehmusteita. Sohvamaisten pehmusteiden ansiosta ulkokalusteet muistuttavat nyt enemmän kuin koskaan sisäkalusteita, kertoo Maskun Kalustetalo Oy:n Design & Development Manager Kaisa Sukari-Salonen.

Mukavuudesta ei haluta tinkiä pihallakaan, vaan ihmiset haluavat lojua sohvilla ja nauttia lekotteluhetkistä pehmeillä sohvilla.

METALLIA JA LUONNONVÄREJÄ

– Yksi merkittävimmistä trendeistä on eri materiaalien ja sarjojen vapaa yhdistely. Enää ei suosita niin sanottuja valmiita ryhmiä, vaan kalusteita sekoitetaan keskenään. Näin jokainen voi koostaa kalusteista persoonallisen yhdistelmän, vinkkaa Sukari-Salonen.

Kaikista vahvimmin Suomeen ovat rantautumassa metallikalusteet, joita näkyy jo eurooppalaisilla huonekalumessuilla pilvin pimein.
– Kalusteet ovat erittäin siroja. Kovaa metallia pehmennetään tekstiileillä, esimerkiksi huovilla ja lampaantaljoilla.

Tänä kesänä luonnonvärit nousevat voimakkaasti mustan rinnalle.  Erityisen trendikkäitä ovat harmaan ja beigen sävyt sekä valkoinen.
– Pastellisävyjä näkyy pienissä yksityiskohdissa: tyynyissä ja ruukuissa. Ulkokäyttöiset matot yleistyvät ja niiden valikoima kasvaa. Myös pientä luksusta halutaan yhä enemmän, esimerkiksi ulkoporeammeet tuovat ylellisyyttä pihoille, kertoo Sukari-Salonen.

 

KEVÄTHUOLTO KALUSTEILLE
 

Polyrottinki on edelleen kesäkalusteiden suosituin materiaali.
– Lähes huoltovapaa polyrottinki on loistava ja helppo valinta. Polyrottinkia ei tarvitse puukalusteiden tapaan öljytä keväällä, vaan riittää, että kalusteet pesee miedolla saippualiuoksella, jos niissä on pölyä tai likaa, neuvoo Sukari-Salonen.

Talveksi polyrottinkiset kalusteet on syytä viedä säilöön viileään tilaan, jossa ne eivät pääse kosketuksiin maan kanssa. Kalusteita ei saa peittää kokonaan muovilla, jotta ilma pääsee kiertämään. Jos kalusteita säilyttää ulkona tai kokonaan muovin peitossa, ne saattavat homehtua.
– Vaikka polyrottinki on ainakin meillä halutuin tuote, useat haluavat ostaa myös puisia kalusteita. Ne sopivat paremmin mökille ja vanhojen rakennusten kartanomaisiin pihoihin.

Puiset kalusteet pitää muistaa öljytä vähintään kerran kaudessa, eli luontevimmin keväällä. Kovapuusta valmistettuja kalusteita pitää öljytä paljon useammin eli jopa pari kertaa kuukaudessa. Myös kestopuulle suositellaan öljyämistä vähintään kaksi kertaa kaudessa. Öljyäminen kannattaa aina tehdä pilvipoutaisena päivänä, suojassa auringon suoralta porotukselta. Myöskään illalla ei kannata öljytä, sillä yökaste hidastaa kuivumista. 
– Teakille taas on olemassa oma teakin puhdistusaine, jota voi käyttää pari kertaa vuodessa. Teakin huoltajissa on kaksi koulukuntaa, toiset haluavat, että teak patinoituu käsittelemättömänä harmaaksi, toiset taas haluavat öljytä usein, jotta puu pysyy ruskeana.

Melko uusi materiaali on puolestaan easywood, joka muistuttaa hyvin paljon puuta, mutta on muovipohjainen. Easywoodista tehdyt huonekalut ovat erittäin helppohoitoisia ja niille riittää tarvittaessa pesu laimennetulla saippuavedellä.

Maalatuille puukalusteille riittää puhtaanapito ja tarvittaessa huoltomaalaus.

PIHAKIN KAIPAA HUOLTOA

Keväällä aurinko käynnistää kasvukauden, mutta se saattaa myös vahingoittaa kasveja. Siksi puutarhurin tärkein tehtävä onkin nyt suojata kasvit auringonpaahteelta ja pakkasöiltä. Erityisen herkkiä ovat vastaistutetut havupuut, jotka kannattaa peitellä auringon suojaan. Myös kukkapenkkien suojaksi on hyvä levitellä havunoksia.

Puiden ja pensaiden hoitoleikkaukset on hyvä tehdä enimmäkseen keväällä. On tosin joitakin lajikkeita, joille kevätkarsiminen ei sovi, kuten vaahtera, koivu, kirsikkapuu ja mustaherukka. Puista voi leikata joko muutaman ison oksan tai karsia paljon pieniä oksia. Marjapensaita taas voi harventaa niin, etteivät oksat kasvat liian tiuhassa. Ahtaassa tilassa marjat eivät saa riittävästi valoa ja kasva isoiksi. Hedelmäpuut hyötyvät latvuksen pitämisestä ilmavana ja kohtuukorkuisena.

Useimmat puutarhakasvit viihtyvät parhaiten lievästi happamassa maassa, jonka pH on 6–6,5. Suomessa maaperä on luonnostaan tätä happamampaa. Kalkitseminen nostaa maan pH-lukua puutarhakasveille sopivammalle tasolle.

Ylläpitokalkitus olisi hyvä tehdä 2–4 vuoden välein. Jos käyttää paljon kivennäislannoitteita, joutuu kalkitsemaan tiheämmin. Kalkki liukenee parhaiten kevätkosteaan maahan, joten kalkitsemisen oikea aika on juuri nyt.

Kesän pihakalusteiden trendit

  • Ilmavuus ja keveys, 50-lukulaisuus
  • Yhdisteltävyys, eri materiaalien vapaa yhdistely
  • Metallikalusteet
  • Luonnonmukaiset värit
  • Pastellivärit yksityiskohdissa