Pientä ja kodikasta
Syksyn tullen moni opiskelija muuttaa ensimmäiseen omaan asuntoon. Uuden kodin kalustehankinnat kannattaa tehdä harkiten, sillä laadukkaat ja mieluisat huonekalut voi kantaa hyvillä mielin seuraavaankin kotiin.
Opiskelijan asunnossa neliöitä on harvoin tuhlattavaksi. Kalusteita hankkiessa onkin hyvä muistaa asunnon mittasuhteet.
− Usein opiskelijoiden ensimmäinen hankinta omaan kotiin on sänky, mikä onkin ihan fiksua. Seuraavaksi lähdetään yleensä miettimään ruokaryhmää ja sohvaa, toteaa Maskun sisustussuunnittelijana toimiva Anu Kämppi Interior Villa Frescosta.
Opiskelijan sängyksi Kämppi suosittelee Maskun 120 senttimetriä leveää Linnea-runkopatjaa. Maskusta löytyy myös siro, 50-luvun henkinen, juuri nyt trendikäs Stockholm-ruokapöytä, jonka ympärille sopivat hyvin Nostalgy-sarjan valkoiset tuolit.
− Sohvaksi suosittelen esimerkiksi Maskun 3-istuttavaa Espa-sohvaa, josta löytyy useita eri värivaihtoehtoja, Kämppi vinkkaa.
Opiskelijan kukkaro on harvoin kovin paksu, mutta huonekaluissa ei silti kannattaisi tinkiä laadusta, sillä laadukkaat kalusteet pysyvät hyvän näköisinä ja palvelevat vuosienkin päästä. Omaan kotiin muuttava voi pyytää kalusteita vaikkapa lahjaksi, eikä kaikkea tarvitse välttämättä hankkia ensimmäisellä viikolla. Sukulaisten varastoista ja kirpputoreilta voi myös tehdä huikeita löytöjä, joten silmät kannattaa pitää auki.
Myös monitoimikalusteet voivat olla hyvä ratkaisu opiskelijan asuntoon. Sohvaksi voikin miettiä vaikka Maskun Flip-vuodesohvaa, jossa yövieraat nukkuvat mukavasti. Maskun Kalustetalosta saa myös käteviä Swing-vuoderaheja, jotka avautuvat tarvittaessa patjaksi. Isompaa kahvitteluseuruetta varten voi hankkia pinottavia tuoleja, jotka saa helposti kerättyä pois vieraiden lähdettyä.
Pienikin asunto pysyy avaran oloisena, kun esillä on vain harkittu määrä tavaraa. Erilaiset sisustustavarat ovat hyvä keino tuoda esiin omaa persoonaa, mutta kaikkea ei kannata välttämättä pitää esillä. Kirjat voi järjestää hyllyyn esimerkiksi värin mukaan, ja helposti ajelehtiville pikkutavaroille voi hankkia korin tai kipon.
Sanonta ”siivous on paras sisustusteko” pitää paikkansa erityisen hyvin pienessä kodissa, sillä rajatussa tilassa sotku korostuu. Tiskien täyttämä pesuallas tai lattialla tanssivat pölypallot vievät huomion kauneimmastakin sisustuksesta.
VÄRIT JA LUONTOAIHEET
Kämpin mukaan valkoinen on väistynyt sisustuksessa värien tieltä.
− Tilalle tulee tummia, syviä sävyjä, kuten sinistä, vihreää, ruskeaa ja harmaata. Samalla pintansa pitävät myös pastellivärit, mukaan lukien vaaleanpunainen. Myös mustavalkoinen sisustus pysyy trendikkäänä.
Kämpin mukaan värejä saatetaan käyttää rohkeasti suuremmillakin pinnoilla. Enää ei maalata vain yhtä tehosteseinää, vaan koko huone. Maalaamisen sijaan seinät voi myös tapetoida, jolloin vaikutelmasta tulee pehmeämpi.
− Luonnonmateriaalit, kuten kivi, marmori ja puupinnat kasvattavat suosiotaan. Rottinkikalusteita tuodaan ulkoa sisälle. Rohkeimmat voivat valita kotiinsa vaikka kukkatapetteja.
Vuokra-asunnossa pintoihin ei välttämättä pysty vaikuttamaan yhtä paljon kuin omassa asunnossa. Lisäksi kannattaa muistaa, että valkoinen heijastaa valoa, ja valkoiset seinät tuovatkin usein avaruutta huoneeseen. Omia lempivärejä tai vaikka kukkakuosia voi kuitenkin tuoda asuntoonsa tekstiilien muodossa, kuten päiväpeitoilla tai sisustustyynyillä. Sisustustyynyt ovat myös hyvä keino testata, tykkääkö jostain trendiväristä vai ei.
− Viherkasvit ovat pinnalla, ja niitä näkyy niin ruukuissa kuin maljakoissa. Pienissä sisustusesineissä suositaan etenkin messinkiä ja kultaa, Kämppi summaa. Helppo ja edullinen tapa uudistaa vaikkapa kodin kaapit tai kylpyhuoneen laatat on käyttää D-C-Fix-kontaktimuovia. D-C-Fix-muovi on tarkoitettu nimenomaan sisustuskäyttöön, ja sitä löytyy useista remontointitarvikemyymälöistä.
HUIJAA LISÄÄ TILAA
Myös yksiöön voi luoda erilaisia tunnelmia käyttämällä hyväksi valaisimia ja kynttilöitä. Kotiin kannattaakin sijoittaa useampia pieniä lamppuja ja vaihdella valonlähteitä fiiliksen mukaan.
Asunto näyttää kokoaan tilavammalta, kun huoneen jakaa useampaan osaan. Matoilla, verhoilla ja kalusteiden asettelulla saa luotua vaikutelmaa erillisistä huoneista. Esimerkiksi sängyn voi erottaa muusta huoneesta kirjahyllyllä tai sermillä, jolloin saa ikään kuin oman makuuhuoneen. Kun sohvan asettaa selkä keittiöön tai sänkyyn päin, syntyy vaikutelma erillisestä olohuoneesta.
Myös peilit ovat hyvä keino luoda vaikutelmaa tilavammasta ja valoisammasta asunnosta. Ne moninkertaistavat ikkunoista tulevan valon ja luovat illuusion tilan jatkumisesta. Pieneen kotiin ei kannata hankkia suurta työpöytää. Maskun kevyt Nostalgy-työpöytä ei vie paljoa tilaa, ja vetolaatikko kätkee sisäänsä tärkeimmät paperit.
− Työtuoliksi suosittelen valkoista Micke-konttorituolia tai Stockholm-sarjan harmaata tuolia, Kämppi vinkkaa. Pienen tilan TV-tasoksi sopii Maskun Stockholm-sarjan TV-taso tai kapea senkki. Senkin sisään voi piilottaa vaikka tärkeitä papereita tai DVD-kokoelman.
Pienen tilan säilytysratkaisuja
■ Käytä hyväksi asunnon korkeutta. Valitse syvyydeltään kapeita kaappeja ja hyllyjä, jotka nousevat lattiasta kattoon.
■ Sängyn alle saa piilotettua paljon tavaraa. Matalia sängynaluslaatikoita löytyy useista tavarataloista.
■ Ota vaatteet ja kengät osaksi kodin sisustusta. Vaaterekki tai seinään kiinnitettävä tanko vie vähemmän tilaa kuin vaatekaappi, ja saat samalla persoonallisuutta sisustukseen. Jos haluat luoda vaaterekistä hallitumman vaikutelman, järjestä vaatteet esimerkiksi värin mukaan ja hanki vaatteille samanlaiset henkarit.
■ Karsi turhat tavarat. Saat lisää tilaa, ja koti on helpompi pitää siistinä.