Maskun Kalustetalo Oy TARJOUKSET
Etusivu Maskun Blogi Puutalohelmi Turussa

Puutalohelmi Turussa

Puutalohelmi Turussa

Ollaan kivenheiton päässä Turun kauppatorilta, Puolalanmäen takana. Kauniin puutaloyhtiön kadunpuoleisessa talossa on yksiö.

Asunnon omistaja osti vuonna 1907 rakennetun puutalon 33-neliöisen yksiön pakkohuutokaupasta järkyttävän huonossa kunnossa.

– Näin ilmoituksen torstai-iltana ja perjantaina olin jo asunnon omistaja. Olen ennenkin remontoinut asuntoja, mua tämä oli eittämättä kaikista huonoimmassa kunnossa. Oikeasti kuin pommin jäljiltä.

Viimeksi asunnossa oli toiminut verhoomo ja sitä ennen joskus aikoinaan siirtomaatavarakauppa.

Kaiken kaikkiaan remoniin kului aikaa puolisentoista vuotta. Purkutyöt omistaja teki osittain itse mutta sen jälkeen hän palkkasi ammattimiehen tekemään töitä ja jatkoi oman työnsä ohessa apulaisena.

– Oli ihan parasta tulla tänne raivaus- ja siivoushommiin. Jätin kännykän takin taskuun ja tein vain fyysistä hommaa, se oli mahtavaa vastapainoa istumatyölle.

ERISTEENÄ MAAPÄHKINÖITÄ

Asunnon omistaja ajatteli, että remontti olisi ohi muutamassa kuukaudessa, mua itse purkutöihinkin meni aikaa kolme kuukautta.

Lattiat on kaikki valettu uudestaan ja alta on kaivettu maata pois lapioämpäri-menetelmällä. – En pitänyt kirjaa, mutta varmaan 500 ämpärillistä maata kannoimme pois, ennen kuin pääsimme tekemään eristyksiä ja valamaan lattioita, mies naurahtaa.

Taloyhtiön salaojat valmistuivat vasta muutama vuosi sitten, ja sitä ennen rinteen vesi oli valunut kadunpuoleisen talon läpi. Kaikki oli hapertunut.

Lattioiden alta löytyi 11 eristemateriaalia: kiviä, turvea, savea, purua, sanomalehtiä ja vaatteita.

– Kaikista persoonallisin eristemateriaali oli kuitenkin maapähkinät, omistaja naurahtaa. 

UPEA HELLA ENTISÖITIIN

Kaikki asunnon putket uusiiin, samoin sähköt. Ikkunat entisöitiin ja lasit vaihdeittin.

– Kovin ylpeä olen siitä, että saimme hellan entisöityä. Muurarikin epäili ensi alkuun, että saadaankohan tästä vielä peliä, mua kyllä siitä hyvä tuli. Sisus oli mennyt ihan haperoksi ja se piti sananmukaisesti lusikoida ulos.

Kaunis puuhella on varaava, joten sen lämpö riittää lämmittämään yksiön melko lailla.

Esimerkiksi asunnon toimiva, sata vuotta vanha, painovoimainen ilmanvaihto oli pilatu tukkimalla räppänä ja lieden yhteydessä oleva ilmakanava.

– Räppänän kanavaan oli tungettu vaatteita. Se oli tukittu niin, ettei vain ilma pääsisi kiertämään.

Nyt asunnossa on upea ilma, kaikki kanavat on avattu ja raitis ilma pääsee kiertämään luonnollisesti.

– Metsästin tänne aitoja materiaaleja ja tarvikkeita, esimerkiksi ikkunan heloja, verkkokaupoista. Onneksi Suomessa on muutama verkkokauppa, joista saa vielä vanhoja osia. Mutta esimerkiksi räppänän löytäminen oli vaikeaa, vain yksi liike valmistaa vanhan mallisia räppänöitä, jotka on valmistettu ruostumattomasta teräksestä ja joissa on suodattimet.

– Rakentajat olivat reilut sata vuotta sitten todella viisaita. Monet vanhat hyvät rakenteet on pilattu jälkikäteen korjaamalla väärin.

AJATTOMAN TYYLIKÄS SISUSTUS

Asunnon kalusteet on hankittu Maskusta ja Finnlandiasta. Värimaailma on kauniin harmoninen: harmaata, mustaa, valkoista ja ruskean eri sävyjä.

Puinen sermi eroaa makuutilan sohvaryhmästä omaksi pesäkseen.

– Oli jännä, miten sermi oikeastaan suurensi tilaa, vaikka etukäteen vähän mietin, miten siinä mahtaa käydä. Sohva on Finnlandian pehmoinen mutta ryhdikäs Jackson, jossa on laadukas harmaa verhoilu ja mustat metallijalat. – Sisustuksen ensimmäinen elementti oli tämä sohva, johon tykästyin Finnlandian liikkeessä. Sen ympärille sitten rakentui muu sisustus. Halusin värejä, materiaaleja ja muotoja, jotka rauhoittavat kiireisen työpäivän jälkeen.

Vaikka koti onkin nyt omistajan tyylinen ja kauniisti sisustettu, uudet remonihankkeet siintävät jo mielessä ja asunto laiteittin heti kuvausten jälkeen myyntiin.