Maskun Kalustetalo Oy TARJOUKSET
Etusivu Maskun Blogi Sohva yhdistää

Sohva yhdistää

Sohva on yksi kodin tärkeimmistä huonekaluista, sillä sille kokoonnutaan viihtymään yhdessä. Sohva kannattaa ostaa harkiten ja miettiä, mihin käyttöön se tulee. Nyt trendikkäimpiä ovat kevyet retromallit, mutta myös mekaaniset sohvat käyvät kaupaksi.

Sohvissa on eroja, jotka selviävät vasta istumalla. Huonekaluliikkeissä kannattaakin kysellä myyjiltä erilaisista mahdollisuuksia ja testata niitä rohkeasti. Kun paras malli on löytynyt, tarvitaan asiantunteva myyjä auttamaan esimerkiksi verhoilun valinnassa ja muissa yksityiskohdissa. Näin syntyy kokonaisuus, joka vastaa ostajan tarpeita parhaiten.

– Monet eivät tunne sohvien uusia ominaisuuksia. Ei tiedetä, millaisia mekanismeja niissä on. Esimerkiksi reilu vuosi sitten meidän mallistoomme tuli keinua muistuttava mekanismi, jossa selän ja jalkojen kulma säilyy koko ajan samana. Tämä malli on herättänyt paljon kiinnostusta, kertoo Ekornesin toimitusjohtaja Toni Juutilainen.

Kaikki Ekornesin mallit ovat saatavissa Maskun Kalustetaloista.

KEVEYTTÄ JA PASTELLEJA

– Olen kiertänyt paljon kansainvälisiä huonekalumessuja ja trendi on jo pitkään ollut se, että ihmiset haluavat kevyemmän tyyppisiä sohvia. Sohvien muotokielessä on muistumia 50-luvusta. Kevyiden retrohuonekalujen etuna on ilmavuus, ne eivät näytä tukkoisilta pienissäkään asunnoissa.

Menneinä vuosina isossa huudossa olivat isot laatikkomaiset sohvat selkeillä käsinojilla. Näitä sohvia myydään edelleen paljon, mutta trendi on kääntynyt kevyempien sohviin, joissa on siroja ja korkeita puujalkoja. Värejä uskalletaan jo käyttää rohkeammin. Erityisen trendikkäitä ovat nyt pastellivärit.

– Paljon pystyy tekemään, kun käyttää vain mielikuvitusta. Pitää uskaltaa olla rohkea, eikä kannata arkailla värien käyttöä, Juutilainen rohkaisee.
Pastellivärit ovat nyt erityisen trendikkäitä, mutta myös harmaan eri sävyjä on paljon tarjolla. Harmaa ei ole yhtään synkkä, vaan siitä voi valita itseään miellyttävän sävyn, esimerkiksi hopean- tai sinisen sävyisen. Harmaa on helposti yhdistettävissä muihin  materiaaleihin, esimerkiksi metalliin ja puuhun.

– Enää ei yhdistetä välttämättä saman malliston sohvaa ja lepotuoleja. Ison sohvan pariksi voidaankin ottaa kevyemmät tuolit. Samalla tavalla voidaan leikitellä myös väreillä. Tai harmaaseen sohvaan yhdistetään pirteän väriset lepotuolit.

OSTA OIKEAN KOKOINEN SOHVA

Asuntojen koko vaikuttaa, tai ainakin sen pitäisi vaikuttaa, sohvan hankintaan.

– Sohvan hankinnassa pitäisi miettiä sekä sijoituspaikkaa että käyttötarkoitusta. Olisi hyvä miettiä, miltä sohva oikeasti kotona näyttää. Huonekaluliikkeissä on avaraa ja joskus voi käydä niinkin ikävästi, että tilavassa hallissa hyvältä näyttänyt sohva ei näytäkään kotona sopivan kokoiselta vaan liian isolta. Tilasta, johon sohva sijoittuu, kannattaa ottaa kotona mitat.

– Sohvien mitoissa on suuria eroja valmistajasta riippuen. Kolmen hengen sohva voi hyvin olla puoli metriä lyhyempi tai pidempi ihan mallista riippuen. Juutilainen rohkaisee käyttämään myös netissä olevia valmistajien suunnitteluohjelmia. Niissä voi kätevästi ja helposti mallailla, miltä uusi sohva kotona näyttäisi.

– Ohjelman avulla on ehkä helpompi konkreettisesti havainnollistaa, mahtuuko uusi sohva sille varattuun tilaan, vai onko se liian suuri tai peräti liian pieni.

MIHIN KÄYTTÖÖN SOHVA TULEE?

– Käyttötarpeen miettiminen on ensiarvoisen tärkeää. Kannattaa miettiä tarkoin, mitä toimintoja sohvalle halutaan. Mihin käyttöön sohva tulee? Kuinka monta ihmistä siihen pitää mahtua köllöttelemään? Mitä sohvalla istuvat tekevät samaan aikaan: katsovatko he televisiota, lukevatko, ottavatko päiväunia vai seurustelevatko?

– Pitää miettiä, onko tilassa ikkunoita ja miten sohva sijoittuu niihin nähden. Pitääkö sohvan sijoittua ikkunoiden alle vai tuleeko se jollekin toiselle seinälle. Toisaalta on hyvä miettiä, mihin televisio sijoittuu. Televisiota halutaan yleensä katsoa sohvassa, jossa on korkea selkänoja, joka tukee ja antaa toisaalta liikkumavaraa.

SOHVA VAIHDETAAN HARVOIN

Juutilainen harmittelee, että suomalaiset ovat muihin eurooppalaisiin verrattuna vielä laiskoja sisustajia. Sohvan käyttöikä on meillä reilusti pidempi kuin muualla.

– Minulla ei ole mitään tilastoja, mutta olemme arvelleet, että muualla sohvien kiertonopeus on kolme kertaa nopeampi kuin meillä. Suomalainen ostaa sohvan todella harkiten ja se istutaan loppuun. Paljolti tämä johtuu toki siitä, että sohva on arvokas hankinta.

Tuolin ihminen voi Juutilaisen mukaan ostaa tunnepohjalta, mutta sohvan hankintaa halutaan miettiä tarkemmin.
– Kyse on tietysti valinnoista. Etelänmatkan hinnalla saa ostettua sohvan, mutta moni tekee mieluummin sen etelänmatkan.

4 ERI SOHVATYYPPIÄ

Ekornesilla on neljä eri tyyppistä sohvamallia, jotka ovat kaikki saatavissa Maskun Kalustetaloissa.

1. KIINTEÄ SOHVAMALLI

Uudet retromalliset sohvat kuuluvat tähän kategoriaan, sillä niissä ei ole minkäänlaisia mekaanisia ominaisuuksia. Näiden sohvien suosio on parin viime vuoden aikana kasvanut kovasti.

– Meillä on tässä kategoriassa kahdenlaista sohvaa: sekä modernia ja kevyttä uutta mallistoa että neliskanttisempaa, kertoo Ekornesin toimitusjohtaja Toni Juutilainen.

2. MALLIT, JOISSA ISTUIN LIIKKUU

Näissä malleissa istuimen takaosa laskee ja etuosa nousee hiukan istujan painon mukaan. Malleissa on kiinteä selkä ja istuin mukautuu käyttäjän mukaan.

3. KEINUMEKANISMILLA VARUSTETUT MALLIT

Näissä sohvissa istuimen ja selän kulma on aina sama eli ne toimivat keinutuolin tavoin. Ihminen voi nojailla taaksepäin ja keinutella itseään. Nämä mallit mahdollistavat aktiivisen istumisen.

Nykyään me istumme arjessa todella paljon ja nimenomaan passiivisesti. Pitkäaikainen passiivinen istuminen on haitallista toisin kuin aktiivinen istuminen. Sohva, joka antaa ristiselälle ja niskalle täydellisen tuen ja myötäilee liikkeitä liukujärjestelmän avulla, panee istujan lihakset jatkuvaan, pieneen liikkeeseen

– Olen itse peruslevoton luonne enkä osaa olla ihan liikkumatta. Tämän tyylinen sohva on itselleni loistava, sillä teen siinä huomaamattani lihastyötä.

4. TÄYSIN MEKAANISET SOHVAT

Näissä malleissa toimintoja voidaan räätälöidä niin paljon kuin halutaan. Mekaanisessa sohvassa esimerkiksi jalkarahi nousee ja selkänoja taittuu makuuasentoon asti. Mekanismit ovat kestäviä ja niihin saa usean vuoden takuun.

Moottoroitujen sohvien myynti on noussut voimakkaasti. Suosion kasvu on sidoksissa siihen, että kuluttajat haluavat panostaa aiempaa enemmän omaan mukavuuteen ja kotiin rakennetaan esimerkiksi toimivia kotiteattereita ja leppoisia lukunurkkauksia. – Monesti käy niin, että kun ihminen kokeilee moottoroitua sohvaa huonekaluliikkeessä, hän itselleenkin yllätykseksi ihastuu siihen ja päätyy valitsemaan mekaanisen