Maskun Kalustetalo Oy TARJOUKSET
Etusivu Maskun Blogi Talo täynnä koskettavia tarinoita

Talo täynnä koskettavia tarinoita

Talo täynnä koskettavia tarinoita

HUSin Uuteen lastensairaalaan on keskitetty vaativin erikoissairaanhoito ja siksi perheitä tulee ympäri Suomen. Vuosittain Ronald McDonald Talossa yöpyy lähes 400 perhettä. Keskimäärin perheet viipyvät kaksi viikkoa, mutta jotkut saattavat viipyä useamman kuukaudenkin.

– Sairaalassa mennään enemmän ja enemmän perhekeskeiseen hoitoon, jossa vanhemmat osallistuvat hoitoprosessiin, senkin takia on tärkeää, että he voivat yöpyä lähellä sairaalaa, kertoo säätiön toiminnanjohtaja Johanna Huhtariihi.

– Meillä saattaa yöpyä koko perhe, kummatkin vanhemmat ja sisarukset tai sitten vain toinen vanhemmista yöpyy täällä ja toinen pyörittää arkea kotipaikkakunnalla, kertoo Talon toiminnasta vastaava Leena Lehtovaara.

Lapsen sairastaminen on raskasta paitsi henkisesti myös taloudellisesti. Toinen vanhemmista jää usein pois töistä hoitamaan sairasta lasta.

– Täällä perheet voivat tehdä itse ruokaa ja pestä pyykkiä. Täällä lapset voivat leikkiä turvallisesti ulkona meidän isossa pihassamme tai sateen sattuessa leikkihuoneissa, Johanna kertoo.

Ensimmäinen Ronald McDonald Talo avattiin Philadelphiassa 1974, nyt taloja on jo 376 ympäri maailman. Suomessa säätiö toimii tiiviissä yhteistyössä HUSin Uuden lastensairaalan sekä Sydänlapset ja -aikuiset ry:n kanssa.

Kalajoelta kotoisin olevat Olivia ja Eemeli Kurikkala viipyivät lastentalossa vanhempiensa kanssa kuukauden verran, kun pikkusisarus oli hoidettavana HUSin Uudessa lastensairaalassa. Pihamaan keinut ja hiekkalaatikko olivat ahkerassa käytössä.

Hirsitaloissa on hyvä hengittää

Ronald McDonald Talon avajaisia vietettiin maaliskuussa vuonna 2002. Taloja on itse asiassa kolme, kaikki ovat vanhoja hirsitaloja, joiden kehikot siirrettiin Helsinkiin ja sisätilat uudistettiin täysin.

Kolmessa talossa on 14 tilavaa omalla kylpyhuoneella varustettua perhehuonetta, jossa kussakin on kolme aikuisten sänkyä ja lisäksi mahdollisuus lisävuoteisiin.  Perhehuoneiden lisäksi käytettävissä on yhteiskeittiö, missä jokainen voi kokata itselleen ruokaa sekä kaikille perheille oma jääkaappi. Taloista löytyy myös pesula, leikkihuone, sauna ja pieni kuntoilutila. Oleskelutilan yhteydessä on pieni kirjasto ja polkupyöriä ja lastenrattaita on lainattaviksi.

– Me olemme pyrkineet siihen, että perheet voivat viettää täällä aikaa mahdollisimman kodinomaisissa tunnelmissa. Monet viipyvät pitkään, joten on tärkeää, että tämä tuntuu turvalliselta paikalta, jossa voi puuhata arkisia asioita, Johanna kertoo.

Perheille lastentalossa oleminen on vastapainoa sairaalassa vietetylle ajalle. Kun mielessä on valtava huoli oman lapsen terveydestä, rauhallinen ja luonnonkaunis ympäristö auttaa jaksamaan. Vanhempien kokonaishyvinvointi on aina etusijalla.

– Tärkeää on myös se, että vanhemmat voivat täällä seurustella toistensa kanssa ja tarjota toisilleen vertaistukea. Kukaan toinen ei pysty ymmärtämään sitä huolen määrää kuin vanhempi, joka on samanlaisessa tilanteessa. Täällä on solmittu elinikäisiä ystävyyssuhteita, Leena kertoo.

Leena Lehtovaara ja Johanna Huhtariihi vastaavat Ronald McDonald Lastentalosäätiöstä ja talojen toiminnasta. Kesäpäivänä he joivat iltapäiväkahvit Maskun Kalustetalon lahjoittaman pienen ruokailuryhmän ääressä.

Kaunis puutarha antaa voimavaroja

Talot sijaitsevat kilometrin päässä lastensairaalasta kauniilla Meilahden huvila-alueella. Meri on kivenheiton päässä ja vieressä sijaitsee Meilahden liikuntakeskus, jossa vanhemmat voivat vierailla veloituksetta.

Piha-alue on vehreä keidas: omena- ja luumupuut, marjapensaat, pionit, akileijat ja muut perinneperennat tuovat pihaan väriloistoa ja satokaudella makoisaa syötävää. Linnut laulavat ja kettuperhe näyttäytyy öisin.

– Seuraavaksi haaveilen tänne salaatti- sekä yrttimaata, jotka voisimme laittaa istutuslaatikoihin. Perheet valmistavat täällä itse ruokansa ja he voisivat sitten käydä poimimassa yrtit suoraan omasta pihasta, Johanna hymyilee.

Ronald McDonald Talossa vanhemmat voivat yöpyä rauhoittavassa miljöössä, kun oma lapsi on hoidettavana HUSin Uudessa lastensairaalassa. Kesällä perheet voivat aterioida ulkona Maskun Kalustetalon lahjoittaman ruokailuryhmän ääressä.

Kukkivan omenapuun alla on tänä kesänä uusi tyylikäs kuuden hengen Dakota & Palma -ruokailuryhmä, jonka Maskun Kalustetalo lahjoitti säätiölle. Ruokailuryhmän lisäksi Masku lahjoitti jokaisen talon eteen pienen ruokailuryhmän: pikkupöydän ja kaksi tuolia.

– Olemme valtavan iloisia ja kiitollisia lahjoituksesta. Vanhat kalusteet vetelivät aivan viimeisiään, laudat törröttivät ja takapuoliin tuli tikkuja. Saimme käytännölliset ja huoltovapaat polyrottinkikalusteet, jotka kestävät hyvin aikaa.

– Ilman ihania tukijoitamme ja lahjoittajiamme emme pystyisi toimimaan. Olemme iloisia kaikesta tuesta, sillä talojen ylläpito nielee väistämättä varoja, naiset sanovat.

Saamme vuosittain satoja erilaisia tukipyyntöjä. Kaikkiin emme valitettavasti voi lähteä mukaan, vaan valitsemme vuosittain erikseen yhteistyökohteet. Ronald McDonald Lastentalosäätiö tekee arvokasta työtä ja heidän tarpeensa uusille kesäkalusteille oli akuutti. Pystyimme mallistomme tuotteilla auttamaan heitä nopeasti. Toivon, että uudet kesäkalusteet ilahduttavat talossa asuvia perheitä, Maskun Kalustetalo Oy:n markkinointijohtaja Ville Heinonen kertoo.

Moni säätiön yhteistyökumppani on viettänyt kauniissa paikassa vastavuoroisesti myös hallituksen kokousta tai virkistyspäivää.

Kullanarvoisia ovat myös vapaaehtoiset, jotka käyvät auttamassa taloilla: hoitavat puutarhaa, leikkaavat nurmikkoa, tekevät pieniä korjaustöitä ja leipovat perheille.

– On etuoikeutettua saada nähdä miten paljon hyvää ihmiset ja yritykset tekevät. Moni haluaa auttaa ja sen näkeminen lämmittää valtavasti sydäntä, Johanna ja Leena toteavat.

Lue lisää säätiön toiminnasta: www.rml.fi