Maskun Kalustetalo Oy TARJOUKSET
Etusivu Maskun Blogi Topi Sukari: Suomi nousuun paremmilla patjoilla

Topi Sukari: Suomi nousuun paremmilla patjoilla

Topi Sukarin takana on 40 värikästä vuotta huonekalukauppiaana. Seuraavaksi hän aikoo järjestää suomalaisille paremmat yöunet. Jos se Sukarista on kiinni, terveysteknologian seuraava kvanttihyppy otetaan patjamarkkinoilla.

Vaasan lääninhallitus myönsi vuonna 1975 kiertokauppaluvan, jonka turvin Toivo Sukari kulki kaupittelemassa huonekaluja suoraan ihmisten koteihin. 40 vuodessa Masku kehittyi yhden miehen yrityksestä Suomen suurimmaksi huonekalualan perheyritykseksi. Sukari toteaa nähneensä urallaan kaiken.

– Patjojen kehitys on hyvä esimerkki alan muutoksesta. Nukuin pikkupoikana olkipatjalla, johon vaihdettiin pahnat kesäisin. Sitten tulivat flokkipatjat, joiden täytteenä oli puuvillaa ja villaa sisältävää vanua. Vaahtomuovipatjoihin vaihdettiin 1960-luvulla, Sukari muistelee.

Jousitettujen patjojen tulo markkinoille 1980-luvulla myllersi Sukarin mukaan patjakauppaa rajusti. 1990-luvulla noin 80 prosenttia myydyistä parisängyistä oli kuitenkin vesisänkyjä, koska sellainen piti silloin olla kaikilla. Villitys meni nopeasti ohi, ja tällä hetkellä 70–80 prosenttia myydyistä patjoista on joustinsänkyjä.

– Ensimmäisten joustinsänkyjen jokainen jousi tuntui nukkujan selässä. Nykyisin patjan voi halutessaan hankkia mittojen ja painon mukaan suunniteltuna, ja siinä saattaa olla kerros kehon lämmön mukaan muotoutuvaa viskoelastista materiaalia, Sukari kertoo.

Moni suomalainen nukkuu kuluneella ja itselleen huonosti sopivalla patjalla, vaikka parempiakin on saatavana. Sukari huomauttaa, että asiantuntijoiden mukaan patja tulisi vaihtaa noin kymmenen vuoden välein ja sijauspatja 2–5 vuoden välein.

 

Työteho nousuun paremmilla yöunilla

Topi Sukarin menestys on ollut Suomen oloissa ainutlaatuinen. Sen salaisuuksiin kuuluu pitkän kokemuksen ohella ehtymätön kyky innovoida ja innostaa. Nyt hän on päättänyt kääntää Suomen nousuun parempien patjojen avulla.

– Nukun itsekin stressaantuneena huonosti ja tiedän, että seuraavana päivänä työteho on selvästi huonompi. Jos jokainen saisi kunnolliset unet ja heräisi aivot virkeinä, suomalaisen työn tuottavuus nousisi ilman työajan pidentämistäkin. Samalla uni- ja nukahtamislääkkeiden, mielialalääkkeiden sekä särkylääkkeiden kulutus puolittuisi. Työurat ja elinikä pitenisivät kymmenellä vuodella, Sukari toteaa.

Sukari on varma, että kymmenen vuoden kuluttua nukumme täysin erilaisilla patjoilla kuin nyt. Koska unettomuus on maailmanlaajuinen ongelma, sen ratkaiseminen uuden, nykyisiäkin paremman patjatyypin avulla olisi myös taloudellisesti kannattavaa, jos hinta olisi kohdallaan.

– Olen jo keskustellut nukkumisen ja patjojen tulevaisuudesta muun muassa Suomen suurimman patjavalmistajan kanssa. On mahdollista, että materiaalikeksintö on jo tehty jossakin. Olen valmis auttamaan kehittäjien ja valmistajien yhteen saattamisessa sekä olemaan mukana tuotteen kehittämisessä ja markkinoinnissa, hän lupaa.

Sukari korostaa, että hänen tähtäimessään on jokaisen kukkarolle sopiva uusi patjatyyppi, joka täydentää Maskun patja- ja sänkymallistoa.

Masku lahjoittaa Sukarin 40-vuotisen uran juhlistamiseksi tällä viikolla 12 200 euroa Uudelle Lastensairaalalle. Varat kertyivät Habitare-messuilla pidetystä huutokaupasta sekä Maskun ja Pohjanmaan Kalusteen kesäkampanjasta, jossa jokaisesta kaupasta lahjoitettiin sairaalan hyväksi 20 euroa.