Etusivu / Artikkelit / Kepeä 50-luku hurmaa sisustajat

Kepeä 50-luku hurmaa sisustajat

Kepeä 50-luku hurmaa sisustajat

Eri aikakausien tyylit kiertävät kehää niin vaatemuodissa kuin sisustuksessakin. Nyt olohuoneen valtaavat 50-lukuhenkiset pienet apupöydät ja värikkäät sohvat.

Innokkaimmat trendihaukat ovat jo parin vuoden ajan suunnanneet katseensa menneisyyteen, iloiselle ja raikkaalle 50-luvulle. Tänä keväänä retroilutrendi sujahtaa osaksi myös suurempien massojen sisustusta, modernilla otteella maustettuna.
– 50-luvun vaikutus näkyy tämän kevään huonekaluissa kautta linjan. Kalusteet ovat nyt ilmavampia ja kevyempiä. Esimerkiksi sohvat ovat tähän saakka olleet raskasrakenteisia, ja värit ovat vaihdelleet käytännössä tumman ja vaalean harmaan välillä. Nyt sohvissa nähdään ohuempia käsinojia ja sirompia jalkoja. Värit taas vaihtelevat hempeistä pastelleista syvään petroolinsiniseen, kertoo Maskun ostopäällikkö Ville Vuohijoki.

Säilytykseen tarkoitetut vitriinit saavat myös sirot ja korkeat jalat alleen. Väreissä yhdistellään vaaleaa tai tummaa puuta esimerkiksi valkoisen kanssa.
– Yksiväriset valkoiset tai mustat huonekalut väistyvät. Massiiviset sohvapöydät vaihdetaan pieniin sisustuspöytiin, joita voi olla olohuoneessa useampikin. Niitä siirrellään sitten tarpeen mukaan, Vuohijoki toteaa.

UUSILLA MAUSTEILLA

Suomalaiset omaksuvat sisustustrendejä sosiaalisesta mediasta, ja ulkomaisissa blogeissa näkyviä tuotteita kysellään täälläkin. Pitkään pinnalla ollut skandinaavisuus jatkaa trendien kärjessä ja kotimaiset sisustusvaikuttajat poimivatkin vaikutteita etenkin ruotsalaisista sisustusblogeista ja -lehdistä.
– Nykyiset 50-lukuvaikutteiset huonekalut eroavat alkuperäisistä siten, että ne ovat tyyliltään yksinkertaisempia. 50-luvulla kaapeissa suosittiin paljon puisia tai metallisia nuppivetimiä, kun taas nykyisissä kaapeissa ei vetimiä välttämättä ole ollenkaan. Myös materiaalit ovat nykyisin erilaisia kuin kuusikymmentä vuotta sitten. Silloin käytettiin massiivipuuta, nyt laadukkaat tuotteet valmistetaan MSD-levystä, jota voidaan työstää vapaammin, Vuohijoki kertoo.

Maskun uusi Stockholm-mallisto on malliesimerkki 50-luvun muotokielen hyödyntämisestä moderneissa kalusteissa. 
– Sarjan huonekalut ovat ilmavia, ja useissa on yhdistetty vaaleaa puuta, kuten tammea, valkoisen kanssa, Vuohijoki kuvailee.

TUMMIA SÄVYJÄ JA KÄSITÖITÄ

Pitkään pinnalla olleen, valkoisen ja mustan hallitseman sisustuksen rinnalle nousevat yhä voimakkaammin syvät, tummat värit. Näitä ovat Vuohijoen mainitseman petroolin lisäksi esimerkiksi tummanvihreä, tumma harmaa ja sininen. Vastapainona pinnalla ovat kuitenkin myös hennot pastellivärit, joista Pantone valitsi vuoden 2016 trendiväreiksi vaaleanpunaisen Rose Quartzin ja sinisen Serenityn.

Jos trendiväri houkuttelee, mutta sen sopivuus omaan sisustukseen arveluttaa, väriä voi kokeilla pieninä annoksina esimerkiksi sisustustyynyjen muodossa. Samettia nähtiin sisustustyynyissä jo viime vuonna, ja tänä vuonna pehmeä materiaali kasvattaa suosiotaan.

Mummon nuoruuden huonekalujen lisäksi pinnalle nousevat myös vanhat kuviolliset antiikkiastiat. Myös käsityöläisyys ja värikkäät ryijyt ovat taas suosiossa. Kädenjälki saa näkyä tekstiileissä ja keramiikkaastioissa.
– Huonekaluissa materiaali jätetään nyt näkyviin, eikä puun syitä välttämättä maalata piiloon, Vuohijoki toteaa.

Vuohijoki uskoo vanhojen tyylien kierrättämisen jatkuvan myös tulevaisuudessa.
– Seuraavaksi ammennetaan 70-luvusta, ja sen jälkeen vuorossa voisiolla 2000-luku, hän ennustaa.

 

3 sisustustrendiä kevääseen

PERSOONALLINEN SISUSTUS
Suomalainen Deko-lehti, sekä useat ruotsalaiset sisustuslehdet nimesivät persoonallisuuden yhdeksi kuumimmistä trendeistä tänä vuonna. Sillä voidaan tarkoittaa vaikkapa huonekalujen tuunaamista oman maun mukaisiksi tai eri aikakausilta olevien kalusteiden yhdistelyä.

MARMORI
Klassinen marmori oli muodikas materiaali jo vuonna 2015, mutta nyt sitä nähdään enemmän eri väreissä. Jos ei halua uusia kotinsa pintoja, materiaalista voi nauttia vaikkapa leikkuulaudan tai tarjottimen muodossa.

VIHERKASVIT
Tämä trendi raikastuttaa huoneilmaa ja so-pii keveämmällekin kukkarolle. Erityisesti muodissa ovat roikkuvat amppelit, kaktukset sekä erilaiset oksat maljakoissa.

Artikkeliin liittyviä tuotteita

.......
.......
.......
....
.......
.......
.......
.......
....
.......
.......
.......
.......
....
.......
.......
.......
.......
....
.......
.......
.......
.......
....
.......
.......
.......
.......
....
.......
.......
.......
.......
....
.......
.......
.......
.......
....
.......
.......
.......
.......
....
.......
.......
.......
.......
....
.......