Etusivu / Artikkelit / Sävytys ja värit sisutuksessa

Sävytys ja värit sisustuksessa

Tägit: sävytys, värit, sisustaminen

Sävytys ja värit sisustuksessa

Tässä artikkelissa käsitellään värien merkitystä sisustamisessa. Jos olet henkilö, joka haluaa sävyttää olemassa olevaa tai uutta tilaansa, voit toivottavasti napata tästä jotain vinkkejä tai ideoita.

Värien merkitys

Värivalinnoilla on suora vaikutus tilan tunnelmaan. Lämpimät sävyt luovat kotoisuutta, kun taas kylmät raikkautta. Tilan sävyttäminen viestii omistajastaan, ja se heijastaa asukkaan persoonallisuutta (Gage, 1999).

Värien symboliikka

Jokainen väri omaa oman subjektiivisen merkityksensä. Merkitys kuitenkin on kontekstisidonnainen, ja sen tulkinta vaihtelee kokemuksen ja tulkinnan mukaan (Gage, 1999). Tämän listan avulla pyritään kuitenkin määrittämään jotain yleispäteviä merkityksiä eri perusväreille.

 • Sininen: Sininen väri on rauhan symboli, ja se kuvastaa luottamusta sekä viisautta. Sävy lisää seesteistä tunnelmaa, mikä tekee siitä mainion valinnan makuu- ja kylpyhuoneisiin.

 • Vihreä: Vihreä väri kuvastaa luontoa, kasvua sekä tasapainoa. Se sopii useisiin tiloihin, ja voi auttaa luomaan rentoa ilmapiiriä.

 • Keltainen: Keltainen on iloisuuden ja auringon väri. Se lisää tilaan valoa ja energiaa soveltuen näin loistavasti keittiöihin ja aamiaistiloihin, jonne halutaan pirteä ja lämmin tunnelma.

 • Punainen: Punainen on elämän, voiton, ja intohimon väri. Se voi symboloida myös energisyyttä ja lämpöä. Värinä punainen on katseenkiinnittäjä, ja sopii erityisesti tiloihin, joissa halutaan stimuloida keskustelua ja aktiivisuutta, kuten olohuoneisiin tai ruokailutiloihin.

Harmoninen yhdistely

Värien harmoninen yhdistely on keskeistä kodin sisustamisessa. Värit eivät ole vain aistimuksia, vaan ne voivat vaikuttaa myös tunteisiimme (Gage, 1999). Tässä kappaleessa esitellään muutamia vinkkejä harmonisen väripaletin luomiseen:

 • Värikarttojen ja väripyörien käyttö: Värikartat ja väripyörät ovat erinomaisia työkaluja, jotka voivat auttaa löytämään yhteensopivia värejä. Näitä primitiivisiä työkaluja käyttämällä voit helposti nähdä ja testata mitkä värit toimivat hyvin yhteen, ja mitkä luovat haluamasi kontrastin ja vaikutelman.

 • Lämpimien ja viileiden sävyjen yhdistäminen: Tasapainottamalla lämpimiä ja viileitä sävyjä voit luoda itsellesi mieluisan tilan. Esimerkiksi lämpimät sävyt, kuten punainen ja oranssi, voivat yhdistyä hyvin viileisiin sävyihin, kuten siniseen ja vihreään, tuoden tasapainoa ja monipuolisuutta.

 • Värien sävytys: Yhdistä sävyjä samasta värimaailmasta luodaksesi yhtenäisen ja rauhallisen ilmeen. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi eri sinisen sävyjen käyttöä samassa tilassa, tai vaaleiden puumateriaalien yhdistämistä kylmiin sävyihin.

Kuva värikartoistaTilan koko ja valaistus

Sävytyksen avulla voidaan manipuloida tilan koon tuntua. Vaaleat värit heijastavat enemmän valoa, mikä tekee tilasta avaramman tuntuisen. Toisaalta tummat värit imevät valoa, mikä voi tehdä tilasta intiimimmän ja kodikkaamman. Tämä on erityisen hyödyllistä, kun halutaan muuttaa tilan mittasuhteiden vaikutelmaa ilman että tarvitsee muuttaa kodin varsinaisia rakenteita. Pienissä tiloissa vaaleat sävyt ovat usein paras valinta, koska ne tekevät tilasta avaramman ja ilmavamman. Suurissa tiloissa voit rohkeammin käyttää myös tummempia värejä. Niitä kannattaa käyttää kuitenkin harkiten, jotta tila ei tunnu liian raskaalta.

Värien rooli huonekaluissa ja tekstiileissä

Huonekalut ja tekstiilit ovat keskeisessä roolissa tilan värittämisessä. Maskulla on laaja joukko tuotteita mihin asiakas voi itse valita haluamansa kuosin ja sävytyksen. Useissa tuotteissa on myös mahdollista valita ottaako verhoilun nahkaisena vai kankaisena:

 • Huonekalut: Valitse huonekalut verhoilulla, jotka täydentävät huoneen yleistä väripalettia. Esimerkiksi värikäs sohva tai näyttävä matto voivat toimia tilan keskipisteenä, ja luoda katsojassa mielenkiintoa. Muista huomioida myös tuotteen muutkin osat, kuten jalat ja käsinojat, sillä usein nämäkin ovat modularisoitavissa.

 • Tekstiilit: Tekstiilit, kuten tyynyt, matot ja verhot tarjoavat helpon tavan lisätä väriä ja vaihtaa ilmettä ilman suuria investointeja. Voit vaihtaa tekstiilejä vuodenaikojen mukaan tai tuoda uusia värejä tilaan, kun haluat päivittää sen ilmettä.

 • Verhoilumateriaali: Verhoilumateriaalin valinta vaikuttaa tuotteen sekä tuotteen ulkonäköön, että tuntumaan. Tuotteen ilme voi muuttua täysin, jos siihen vaihtaa vaikka vakosamettisen kankaan perinteisen kudotun tekstiilin sijaan.

 • Huonekalun rungon materiaali: Huonekaluja valmistetaan useista eri materiaaleista. Yleisimpiä raaka-aineita ovat puu ja metalli. Huomio materiaalin valinnassa myös tila, johon tuote on tulossa. Eri materiaalit soveltuvat erilaisiin tiloihin, ja esimerkiksi sisäkalusteita ei kannata käyttää ulkona.

Persoonallisuus ja tyyli

Värivalinnat voivat myös kertoa paljon asukkaan persoonallisuudesta ja tyylistä. Rohkeat ja kirkkaat värit voivat viestiä energisyydestä ja seikkailunhalusta, kun taas pehmeät ja neutraalit sävyt voivat kertoa rauhallisuudesta ja minimalistisesta tyylistä. Värien avulla jokainen voi luoda kodistaan juuri oman näköisensä:

 • Persoonallisuuden ilmentäminen: Valitse värit, jotka resonoivat oman persoonallisuutesi kanssa. Rohkeat valinnat voivat tehdä kodistasi ainutlaatuisen ja korostaa yksilöllisyyttäsi.

 • Rohkeus kokeilla uutta: Älä pelkää kokeilla uusia värejä ja yhdistelmiä. Joskus yllättävät valinnat voivat johtaa parhaisiin lopputuloksiin ja tehdä kodistasi todella ainutlaatuisen.

Maalattuja tuotekuvia, jotka sävytetty lukuisilla eri väreillä.Muista että värien vaikutus on subjektiivista, ja riippuu paljolti henkilökohtaisista mieltymyksistä. Kuuntele omaa tunnetilaasi ja valitse sävyt, jotka tekevät sinut onnelliseksi kotona. Värit ovat voimakas työkalu, jolla voit vaikuttaa kodin tunnelmaan ja luoda tiloja, joissa viihdyt ja joissa tunnet olosi mukavaksi.  Muista myös, että väritys vaihtelee valaistuksen mukaan. Meiltä Maskusta saat halutessasi kankaita lainaan, jotta voit varmistaa kotioloissasi sävytyksen yhteensopivuuden.

Artikkelin kuvien inspiraationa kaunis, muhkea ja reilulla istuinsyvyydellä varustettu Andango avokulmasohva. Käy koeistumassa tuote lähimmässä myymälässäsi!

Lähteet

Gage, J. (1999). Color and meaning: Art, science, and symbolism. Univ of California Press.

Artikkeliin liittyviä tuotteita

.......
.......
.......
....
.......
.......
.......
.......
....
.......
.......
.......
.......
....
.......
.......
.......
.......
....
.......
.......
.......
.......
....
.......
.......
.......
.......
....
.......
.......
.......
.......
....
.......
.......
.......
.......
....
.......
.......
.......
.......
....
.......
.......
.......
.......
....
.......