Etusivu / Artikkelit / Huonekalukankaan valintaopas

Huonekalukankaan valintaopas

Tägit: kankaan valinta, verhoilu, kestävyys, materiaalit

Huonekalukankaan valintaopas

Huonekalukankaan valinnassa kannattaa pohtia kalusteen käyttötarkoitusta: onko sohva tai sänky tulossa vierashuoneeseen harvemmin käytettäväksi vai lapsiperheen kovaan ja ehkä riehakkaampaankin käyttöön? Tämä huonekalukankaan valintaopas auttaa sinua vertailemaan kankaiden laatueroja, materiaaleja ja kestävyystestien tuloksia. 

LAATUEROT

Haluamme Maskulla tarjota sohvia jokaiseen budjettiin sekä käyttötarkoitukseen, ja siksi verhoiluvalikoimamme on poikkeuksellisen laaja. Verkkokaupassa on usein valittavana muutama eri verhoiluvaihtoehto, mutta laajemman valikoiman kangasnäytteineen löydät myymälöistämme. 

HYVÄT PERUSKANKAAT 

Hyvät peruskankaat täyttävät kansainväliset huonekalukankaiden laatustandardit edullisista hinnoistaan huolimatta. Tämän hintaluokan kankaat on testattu laboratorio-olosuhteissa ja testitulosten perusteella ne ovat kestäviä ja turvallisia. Perustason kankaat sopivat erityisesti mökille tai vieras- ja takkahuoneeseen, joissa käyttö on vähäisempää. Nämä kankaat ovat hyvä valinta myös olohuoneisiin, joissa istuskellaan rauhallisesti eikä syödä tai juoda sohvalla. Usein tämän laatuluokan kankaille käy vain pesulapesu. 

KORKEALAATUISET KANKAAT 

Mikäli haluat panostaa sohvasi tai lepotuolisi verhoilukankaaseen hieman enemmän, korkealaatuinen kangas on valintasi. Korkealaatuiset kankaat ovat usein kestävämpiä kuin peruskankaat ja niissä voi olla likaa- ja vettähylkivä pinnoite sekä mielenkiintoisempi tekstuuri ja kosketustuntuma. Tämän laatuluokan kankaat sopivat usein mainiosti lapsi- ja lemmikkiperheisiin, joissa kankaan tahraantumista on hankala välttää. Monet korkealaatuiset kankaat voi pestä varovaisella pesuohjelmalla pyykinpesukoneessa. 

HUIPPULAADUKKAAT KANKAAT 

Mikäli haluat satsata sohvaasi tai lepotuoliisi ja toivot kalusteeltasi mahdollisimman pitkää käyttöikää, huippulaadukas huonekalukangas on sinua varten. Tämän laatuluokan kankaissa on samat ominaisuudet kuin korkealaatuisissa kankaissa, mutta niiden kestävyys ja tyylikkyys ovat vertaansa vailla. Nämä kankaat ovat kauttaaltaan jämäköitä ja todella tiiviisti kudottuja, jolloin kangas pysyy ryhdikkään näköisenä vuosia, eikä se pääse venymään käytössä. Kankailla on usein myös Ökötex-sertifikaatti, joka myönnetään vain kankaille, joissa ei ole tutkitusti haitallisten kemikaalien jäämiä. 

SAMETIT 

Arvokkaan näköinen sametti on ollut viime aikoina hyvin suosittu kangaslaatu huonekaluissa, eikä suotta! Upean moniulotteisen pinnan ja pehmeän tekstuurin lisäksi samettikudonnalla valmistetut kankaat ovat yllättävän kestäviä, koska nukkapinta tekee kankaasta paksumman. Valikoimamme samettikankaat ovat valmistettu keinokuiduista, kuten polyesterista, eikä perinteisesti käytetyistä silkistä tai puuvillasta, joten samettiverhoilu on kohtuuhintainen ja käytännöllinen valinta. 

Sohva tai lepotuoli samettiverhoilulla on loistava valinta lemmikkiperheisiin, sillä lemmikkien karvat eivät tartu syvälle kankaaseen kiinni, vaan ne on helppo poistaa kankaan pinnalta imuroinnilla tai tarraharjalla. Lisäksi se ei välttämättä ole kovin houkutteleva raapimapinta eläimille tasaisen ja tiiviin kudoksensa ansiosta. Tahrat irtoavat sametin pinnalta helposti pyyhkimällä, kunhan se tehdään heti tahraantumisen jälkeen. 

MATERIAALITIETOA 

Maskun laajasta huonekalukangasvalikoimasta löydät keinokuitukankaita ja sekoitekankaita, joissa on yhdistetty luonnonmateriaaleja ja keinokuituja. Satojen värien valikoimasta löydät sekä tasaisen yksivärisiä että meleerattuja ja kirjavia, useammasta eri värisestä langasta kudottuja kankaita. Meleeratuissa kankaissa tahrat eivät näy herkästi, riippuen kuitenkin värisävystä.  

Tästä osiosta löydät perustietoa yleisimmistä huonekaluissa käytetyistä keino- ja luonnonmateriaaleista  

KEINOMATERIAALIT 

Moni kavahtaa sanaa “keinomateriaali”, sillä meillä kaikilla on varmasti ikäviä kokemuksia nukkaantuvista ja hiostavista keinokuiduista vaatteissa sekä vanhoista huonekalukankaissa. Nykyaikaiset keinomateriaaleista valmistetut huonekalukankaat eivät tunnu lainkaan muovisilta tai sähköisiltä. Erilaisia keinomateriaaleja yhdistetään usein toisiinsa, jotta materiaaleihin saataisiin parhaat mahdolliset ominaisuudet. Lisäksi monessa keinomateriaalissa on erilaisia likaa- ja vettähylkiviä pinnoitteita, jotka tekevät huonekalusta helppohoitoisemman sekä kestävämmän. Tällaiset pinnoitteet eivät muuta kankaan kosketustuntumaa.  

Alta löydät tietoa yleisimmistä keinokuitumateriaaleistamme. 

Polyesteri 

- Yleinen ja suosittu huonekalumateriaali 

- Kestävyys ja värinkesto vailla vertaa 

- Säilyttää muotonsa kuivana ja märkänä eikä rypisty helposti, siliää hyvin pesun jälkeen 

- Koska kudontatyylejä on runsaasti erilaisia, polyesterista voidaan valmistaa samettia tai luonnonkuitua muistuttavia kankaita 

- Usein vesipestävä 

Akryyli 

- Edullinen materiaali, joka on huonosta maineestaan huolimatta pehmeä, villan tuntuinen materiaali 

- Kuivuu nopeasti, sillä materiaali on hyvin kevyttä 

- Erinomainen värin- ja valonkesto 

- Jotkut akryylimateriaalit voivat tuntua sähköisiltä, mutta sähköisyyttä saadaan ehkäistyä yhdistämällä muita kuituja kankaaseen.  

Viskoosi 

- Muuntokuitu, joka valmistetaan selluloosasta 

- Muistuttaa puuvillaa 

- Ei muutu sähköiseksi, sillä materiaali imee luonnostaan kosteutta 

- Saattaa hieman kutistua pesussa 

Nailon, polyamidi 

- Todella kestävä materiaali 

- Kevyt, kuivuu nopeasti 

- Ei ryppyynny käytössä eikä pesussa 

- Vettähylkivä 

LUONNONMATERIAALIT JA SEKOITEKANKAAT 

Luonnonkuitumateriaaleista valmistetuissa huonekalukankaissa viehättää erityisesti miellyttävä kosketustuntuma. Keinomateriaaleihin verrattuna luonnonmateriaalien hankauksenkesto sekä värinkesto pesussa ja valossa on kuitenkin huonompi. Luonnonmateriaaleista valmistetut huonekalukankaat olisikin hyvä aina käsitellä tekstiilinsuojausaineella ennen käyttöä. 

Maskun valikoimasta löydät pääasiassa sekoite- ja keinokuitumateriaaleja. Sekoitekankaassa yhdistyvät molempien materiaalityyppien parhaat puolet: luonnonkuitujen mukavan tuntuinen tekstuuri sekä keinokuitujen ensiluokkainen kestävyys. Tällaiset kankaat ovat usein hieman arvokkaampia, sillä luonnonmateriaalit ovat kalliimpia kuin keinomateriaalit ja erilaisten kuitujen yhdistäminen on vaikeampaa.

Alta löydät tietoa yleisimmistä luonnonmateriaaleistamme. 

Puuvilla  

- Usein vesipestävä 

- Kaunis ja kepeä materiaali 

- Kutistuu helposti 

- Pehmeä kosketustuntuma 

- Etenkin tummat värit haalistuvat helposti 

Pellava 

- Ajaton, kiiltävä ja arvokkaan näköinen materiaali 

- Rypistyy helposti käytössä ja siihen voi jäädä istumajälkiä 

- Kestävä 

- Hyvä kosteudenimukyky 

Villa 

- Kulutusta kestävä 

- Usein melko hintava 

- Vettä- ja likaa hylkivä 

- Paksu ja jämäkkä materiaali, joka voi tuntua kuumalle kesällä 

- Voi allergisoida herkkäihoisia 

- Ei vesipesua 

KANKAIDEN TESTAUSMENETELMÄT 

Huonekalukankaamme testataan huolellisesti, jotta voimme taata niiden kestävyyden, turvallisuuden ja helppohoitoisuuden asiakkaillemme. Lue alta, miten verhoilukankaitamme testataan. 

MARTINDALE-TESTI 

Martindale-menetelmä on kankaiden hankauksenkestoon kehitetty, eurooppalaisten standardien mukainen testi. Testissä kiinnitetään kangas pyöreään alustaan, jossa sitä hangataan villakankaalla pyörivällä liikkeellä. Kun testattavasta kankaasta katkeaa kaksi lankaa, testi on valmis ja tulokseksi saadaan lopputilanteen kierrosmäärä. Koska testi on toteutettu laboratorio-oloissa, testin tulokset eivät täysin vastaa kankaan kulumista kotioloissa.  

Lähes kaikkien Maskun käyttämien huonekalukankaiden Martindale-arvot ovat yli 25 000 eli vähintään korkean vaatimustason mukaisia. 

Huonekalukankaiden kulutuksenkeston kolme luokkaa: 

- Perusvaatimustaso: vähintään 15 000 kierrosta – kangas vähäiseen kulutukseen 

- Korkea vaatimustaso: vähintään 25 000 kierrosta – kangas kovaan käyttöön 

- Erittäin korkea vaatimustaso: vähintään 50 000 kierrosta (kangas sopii äärimmäisen kovaan käyttöön esim. julkisissa tiloissa, kuten kouluissa ja lentokentillä):  

PILLING-TESTI 

Pilling-arvo kuvaa kankaan nyppyyntymistä ja nukkaantumista. Pilling-testeissä kangas altistetaan kovalle hankaukselle erilaisilla laitteilla ja sen jälkeen arvioidaan onko nukkapalleroita syntynyt. Tulokset ilmaistaan asteikolla 1-5, niin että kankaat, jotka eivät nyppyynny testeissä, saavat korkeimman arvosanan 5. 

MUITA KANKAIDEN KESTÄVYYDEN TESTAUSMENETELMIÄ 

Edellä mainittujen testausmenetelmien lisäksi monille huonekalukankaille tehdään valonkestotestejä, joissa kohdistetaan kirkasta keinovaloa kankaaseen pitkissä jaksoissa. Valonkestotestien ohella tehdään myös värinkestotestejä, joissa käytetään samankaltaisia menetelmiä kuin valonkestotesteissä sekä värien pesunkestotestejä.  

Vaikka kaikki kankaamme ovat saaneet testeistä hyvät tulokset, kalusteet kannattaa suojata suoralta auringonvalolta varmuuden vuoksi. Monet puutarhakalusteet ovat vedenkestäviä ja UV-suojattuja, joten ne kestävät luonnonolosuhteita paremmin. Siksi emme suosittele sisäkalusteiden sijoittamista parvekkeelle tai muihin ulkotiloihin. 

Joistakin kankaistamme on tiedossa myös paloturvallisuustestien tulokset ja niiden tulokset ovat erinomaisia. 

Artikkeliin liittyviä tuotteita

.......
.......
.......
....
.......
.......
.......
.......
....
.......
.......
.......
.......
....
.......
.......
.......
.......
....
.......
.......
.......
.......
....
.......
.......
.......
.......
....
.......
.......
.......
.......
....
.......
.......
.......
.......
....
.......
.......
.......
.......
....
.......
.......
.......
.......
....
.......