Etusivu / Artikkelit / Miten pihakalusteet huolletaan?

Miten pihakalusteet huolletaan?

Miten pihakalusteet huolletaan?

MITEN HUOLLETAAN PUUKALUSTEITA?

Kalusteet tulee pitää puhtaina ja kuivina. Likainen pinta sitoo kosteutta ja altistaa homeelle. Pieni sade ei haittaa, mutta pitkät sadejaksot ovat puukalusteille vaativia. Toki puukalusteitakin on montaa eri laatua. Hyvänlaatuinen mäntykaluste kestää säätä paremmin kuin edullinen kovapuu.

Kosteuden kestoon auttaa säännöllinen öljyäminen. Öljy kannattaa ostaa samasta paikasta kuin kalustokin. Pahimmillaan väärä öljy väärässä pinnassa jättää pinnan tahmeaksi ja tuotteeseen voi tulla hometta.

Öljy ei korjaa vauriota, vaan ennaltaehkäisee niitä ja palauttaa värin. Katoksen alla olevat puukalusteet pitää öljytä 1−2 kertaa kaudessa ja taivasalla olevat 2−3 kertaa kaudessa. Ennen talvisäilöön laittamista pitää huolehtia, että öljyäminen tehdään kuivaan puuhun ja että öljy kuivuu hyvin.

Maalatuille puukalusteille riittää puhtaanapito ja tarvittaessa huoltomaalaus.

ENTÄ POLYROTTINKISIÄ JA MUOVISIA?

Polyrottinkisille kalusteille ja puujäljitelmille, kuten aintwood-, nonwood- ja easywood-materiaaleille riittää hoidoksi vain puhtaana pito. Jos tuotteen runkomateriaalina on teräs, kannattaa kalusteet suojata sateelta. Alumiinirunko on huoleton.

Muovipintaisiin pöydän kansiin voi laittaa muoville tarkoitettua hoitoainetta, joka ehkäisee rasvaläikkiä. Suora auringonpaiste saattaa haalistaa halvimpien polyrottinkikalusteiden värejä. Kalusteiden pehmusteet kannattaa pitää varjossa värien suojelemiseksi ja suojata vedeltä. Vesi ei pilaa pehmusteita, mutta pitkään kosteassa olleet pehmusteet homehtuvat. Aurinkovarjot kannattaa pitää suljettuna silloin, kun ei olla paikalla. Napakka tuulenpuuska hajottaa varjon ja kaatuessaan pahimmillaan pöydänkin. 

MITEN KALUSTEET SÄILYTETÄÄN TALVELLA? 

Puukalusteiden paras talvisäilytyspaikka on viileä ja kuiva tila. Kalusteiden peittäminen on riskialtista, sillä peitteen alta kosteus ei pääse haihtumaan ja puu homehtuu. Muovikalusteiden ja polyrottingin talvisäilytykseen riittää lumeton ja vedetön tila. Tuotteet kestävät hyvin pakkasta. Pehmusteille riittää kuiva ja hyvin tuulettuva tila talveksi. Paviljongeista pitää ottaa katto talveksi pois, muuten lumi voi painaa rungon ja katon rikki. Katot säilytetään kuten pehmusteetkin. Paras suoja rungoille on purkaa ne talvisäilöön, mutta jos tila ei anna myöten, kannattaa öljytä puinen runko huolellisesti muiden puukalusteiden tavoin.