Etusivu / Artikkelit / Sohvan puhdistus ja hoito

Sohvan puhdistus ja hoito

Hyvällä huollolla sohvasi säilyy erinomaisessa kunnossa pitkään. Asianmukainen käyttö ja säännöllinen hoito varmistavat, että voit nauttia sohvastasi useita vuosia. Koska eri materiaaleja hoidetaan eri tavoin, kannattaa jo sohvaa ostaessa kiinnittää huomiota siihen, millaisista materiaaleista sohva on valmistettu. Etenkin sohvan verhoilumateriaali vaikuttaa hoitoaineiden ja -menetelmien valintaan. 

Onko sohvassasi irrotettavat kangaspäälliset vai kiinteä verhoilu? 

Sohvan hoitoa helpottaa irrotettavat kangaspäälliset, jotka voi usein pestä myös itse omassa pesukoneessa pesuohjeen mukaan. Kiinteät kangaspäälliset sen sijaan pestään tekstiilipesurilla. Tekstiilipesureita saa monessa kaupungissa vuokrattua myös kotikäyttöön.

  • Irrotettavat kangaspäälliset: kemiallinen pesulapesu tai vesipesu tekstiilin pesuohjeen mukaan. Imuroi säännöllisesti.  

  • Kiinteät kangaspäälliset: vaahtopesu tekstiilipesurilla. Imuroi säännöllisesti.

Sohvakankaan puhdistus ja hoito 

Huonekalukankaalla verhoillut sohvat suositellaan käsittelemään kankaan suoja-aineella jo ennen käyttöä. Suoja-aine tekee kankaan pintaan näkymättömän suojakerroksen, jonka ansiosta tahrat eivät pääse imeytymään itse kankaaseen. Käsittelyn jälkeen myös pienten tahrojen puhdistaminen on helpompaa. 

Tahrat sohvassa tulee poistaa mahdollisimman pian, jotta ne eivät pinty kangaspintaan. Tahranpoistoainetta tulee levittää vain tahrakohtaan, mutta aineen tehoa voi kokeilla ensin huomaamattomampaan paikkaan. Liika hankaaminen saa usein tahrat leviämään, joten napakka painelu ja liotus toimii paremmin. Kosteat tahrat kannattaa imeyttää esimerkiksi talouspaperiin. Liiallinen tahranpoistoaineen käyttö saattaa vaurioittaa kalusteen täytemateriaaleja, joten tahranpoistoainetta kannattaa käyttää hillitysti.

Sohvan yleishoidoksi suositellaan säännöllistä imurointia ja irrotettavien selkä- ja istuintyynyjen tuuletusta. Lisäksi kannattaa aika ajoin tarkistaa, että sohvan jalat ovat tukevasti rungossa kiinni. Toisinaan jalkojen kiinnitys saattaa hieman löystyä käytössä.

Rasvatahran poisto sohvasta

Kaikkein sitkeimmin sohvakankaan pintaan pinttyvät rasvatahrat. Myös rasvatahrojen kohdalla mahdollisimman varhainen puhdistaminen on eduksi. Parhaiten rasvatahrat saa poistettua sohvasta, kun sekoitat veteen pienen määrän nestemäistä asianpesuainetta ja pyyhit tahran pesuveteen kostutetulla liinalla. Tahra kannattaa pyrkiä pyyhkimään ulkoreunoista kohti keskusta. Näin saat vältettyä rasvatahran leviämisen laajemmalle alueelle.

Nahkaverhoillun sohvan puhdistus ja hoito 

Nahka on suosittu verhoilumateriaali sohvissa. Huonekalunahkoihin tehdään yleensä suojaava pintakäsittely, mutta nahkapinta voi olla myös käsittelemätön. Tyypillisin pintakäsittely on peitevärikäsittely sekä suojaava pintakäsittely. Nahkapinnan suojaaminen varmistaa, että nahka kestää käytössä ja hylkii paremmin likaa, vettä sekä rasvaa.  

Nahkapinnoille on omat käsittelyaineensa. Suosittelemme nahkahuonekalujen hoitoon ja suojaukseen Leather Master -tuotteita. Lisäksi nahkasohvasta kannattaa säännöllisesti imuroida pölyt pois ja tuulettaa irrotettavia istuin- ja selkätyynyjä silloin tällöin.

Näillä vinkeillä pidät sohvasi hyvässä kunnossa pitkään: 
  • Noudata valmistajan käyttöohjeita  

  • Sohvan päälle ei tule asettaa liikaa painoa (esimerkiksi muuttoa tehdessä)  

  • Vältä suoraa auringonpaistetta – liika auringonvalo saattaa muuttaa joidenkin materiaalien pintojen sävyjä   

  • Vältä sohvan altistumista kosteudelle – sisäkäyttöön suunnitellut kalusteet eivät siedä kosteutta  

  • Mikäli huonekalussa on mekanismi, noudata sen asianmukaista käyttötapaa 

  • Imuroi sohva säännöllisesti 

  • Poista tahrat mahdollisimman pian  

  • Käytä puhdistukseen kullekin materiaalille suunniteltuja puhdistusaineita  

  • Hoida huonekaluja säännöllisesti materiaalien vaatimilla tavoilla  

  • Puhdista pintoja mieluummin kevyesti painellen kuin voimakkaasti hangaten

Artikkeliin liittyviä tuotteita

.......
.......
.......
....
.......
.......
.......
.......
....
.......
.......
.......
.......
....
.......
.......
.......
.......
....
.......
.......
.......
.......
....
.......
.......
.......
.......
....
.......
.......
.......
.......
....
.......
.......
.......
.......
....
.......
.......
.......
.......
....
.......
.......
.......
.......
....
.......