Etusivu / Artikkelit / Matka höyhensaarille alkaa oikeasta sänkyvalinnasta

Matka höyhensaarille alkaa oikeasta sänkyvalinnasta

Matka höyhensaarille alkaa oikeasta sänkyvalinnasta

Vietämme suuren osan elämästämme nukkuen, joten sängyn ja patjan valintaan on syytä kiinnittää huomioita. Uni ja lepo tukee kokonaisvaltaista hyvinvointiamme ja parhaimman unen saavutat juuri sinulle sopivalla patjavalinnalla, rauhoittavalla ympäristöllä sekä oikeilla peitto- ja tyynyvalinnoilla. 

Tarjontaa on kuitenkin paljon, jolloin valintapäätöksen tekeminen voi tuntua haastavalta. Valitsisinko pussijousitetun runkopatjan vai sängyn rungon kehon mukaan muototuvalla memory foam-patjalla? Millaiset jousitukset ovat sopivat ja onko minulle sopiva patja hyvä myös mahdolliselle kumppanilleni? Vai olisiko moottorisänky itselleni kuitenkin se sopivin vaihtoehto ja paras sijoitus omaan hyvinvointiini?

Olemme vuosikymmenien kokemuksella valikoineet sänkymallistoomme laajan valikoiman erilaisia sänkyjä jokaisen budjettiin sopivin hinnoin. Tutustu alla olevaan infopakettiin ja valitse itsellesi se juuri oikea sänky sekä sopivat patjat joko verkkokaupastamme tai lähimmästä myymälästä myyjiemme avustuksella.

Sängynostajan muistilista

Huomioi valintaa tehdessäsi nämä

 • Patjan sopivuus on riippuvainen ihmisen painosta ja kehon muodosta. Parisänkyä hankkiessa on hyvä valita molemmille nukkujille sopivat patjat, joiden päälle voi laittaa joko yhtenäisen tai erilliset petauspatjat.
   

 • Usein pariskunnat ovat kooltaan ja muodoltaan eri mallisia. Toisella on leveät hartiat ja toisella painopiste on lantionseudulla tai eroa painossa saattaa olla kymmeniä kiloja. Tällöin usein samanlaiset patjat eivät välttämättä sovi molemmille, vaan on hyvä valita sänky, jossa molemmat saavat patjan tukemaan kehon oikeaa asentoa. 
   

 • Jokaisen nukkujan patjan on oltava tukeva, sopivasti joustava sekä paksu.
   

 • Laadukas patja tukee nukkujan vartalon muotoja kaikissa nukkuma-asennoissa. Patjan tulee antaa periksi lantion ja olkapään alueelta, mutta tukea kuitenkin vyötäröä kyljellään nukkuessa.
   

 • Liian kova patja hartioiden alueella saattaa aiheuttaa niska- ja olkapääongelmia.
   

 • Tiheästi tai vyöhykkeittäin vaihteleva pussijousitettu patja tukee selkärankaa paremmin oikeista kohdista ja lisää nukkumismukavuutta.
   

 • Moottorisänky on tunnetusti hyvä valinta selkä- tai liikuntavaikeuksista kärsiville säätöominaisuuksiensa ansiosta.
   

 • Patja on hyvä testata siinä asennossa, jossa normaalisti nukut ja tunnustella hetki rauhassa makoillen millaisia tuntemuksia patja herättää.
   

 • Korkeasta vuoteesta on helpompi nousta ja leveässä vuoteessa nukkuma-asennon vaihtaminen sujuu mukavammin.
   

 • Laadukkaat materiaalit takaavat vuoteen pitkäikäisyyden niin rungon kestävyydessä, patjamateriaalin tuen säilyvyydessä kuin verhoilukankaan näyttävyydessä.

Sängyn runko

Sängyn valinta kannattaa aloittaa rungosta. Puurunko on takuuvarma ja kestävä valinta, sillä se on pitkäikäinen. Tämän jälkeen kannattaa miettiä, tahdotko erillisen sängyn rungon, jonka sisälle valitset patjat vai turvaudutko runkopatjaan, jossa runko ja patja muodostavat yhden kokonaisuuden. Jenkkisänky taas muodostuu alarungosta, joka voi olla jousitettu tai ilman jousia ja alarungon päälle tulevasta patjasta. Jenkkisängyt ovat useimmiten runkopatjaa korkeampia, jolloin sängystä on usein helpompaa nousta ylös kuin matalammasta runkosängystä. Sängyn mallin päätettyäsi on aika kiinnittää huomiota patjan ominaisuuksiin.

Runkopatja

Runkopatjassa jousirakenne on kiinnitetty puukehikon päälle ja se tarvitsee alleen vain runkoon ruuvattavat jalat. Runkopatjan voi kuitenkin laittaa halutessaan ilman jalkoja myös valmiin sänkykehikon sisään. Kummassakin tapauksessa patjan pohja on kiinteä, eikä sitä voi taivuttaa tai kääntää. Runkopatja on helppo ratkaisu, joka sopii sekä aikuisen, että nuoren makuuhuoneeseen tai vierashuoneen varapediksi.

Runkopatjan sisuksissa on joko yksi tai kaksi kerrosta jousia, joiden avulla taataan sekä mukava nukkuma-asento, että ilman kierto patjan sisällä. Hyvä jousitus on tiheä ja jaettu alueisiin, jotka tukevat vyötärön aluetta voimakkaammin, mutta joustavat olkapäiden ja lantion kohdalta niin, että keho on nukkuessa luonnollisessa asennossa.

Runkopatjan voi hankkia monessa eri koossa ja myös kovuuden voi valita omien tarpeidensa ja mieltymystensä mukaan. Sisustuksellista lisäarvoa runkopatjalle saa viimeistelemällä sängyn tyylikkäällä sängynpäädyllä.

Tärkein runkopatjan osa on jousitus. Jousia on monelaisia, mutta tässä valikoimassamme yleisimmin käytetyt käsitteet, joiden tunnistaminen helpottaa vertailua:

 • Edullinen bonnell-jousitus tarjoaa hyvän alustan nukkumiseen esimerkiksi lapsille tai väliaikaisena vierasvuoteena. Jouset ovat patjan sisällä yhdistettynä toisiinsa, joten liikehdintä sängyssä yksittäisen jousen lisäksi myös viereisiin jousiin. 
   

 • Pussijousitusta kutsutaan myös pocket- ja tasku-jousitukseksi. Pussijouset ovat LFK-jousia pienempiä ja lisäksi jokainen jousi on pakattu yksittäin omaan kangastaskuunsa. Pussijousitettu runkopatja mukautuu tarkasti kehon mukaan ja se antaa nukkujalleen hyvän tuen. Pussijousitus on myös hiljainen, sillä jouset eivät liikkuessaan natise toisiaan vasten.
   

 • Tuorein innovaatio, kehon lämpötilan mukaan muototuva memory foam on kasvattanut suosiotaan voimakkaasti kuluneina vuosina. Fly- ja Muoto-sarjoissa käytettävä muototuva muistivaahto on noussut suosituksi vaihtoehdoksi perinteisten jousitettujen patjojen rinnalle. Muistivaahtopatjoissa ei ole ollenkaan jousia, vaan patjan tuki perustuu tiiviiksi puristettuun memory foamiin, joka muotoutuu nukkujan kehon mukaan. 

Joustinpatja

Joustinpatja on hyvä ostos, kun haluat päivittää uudet patjat jo olemassa olevaan sängynrunkoon, jenkki- tai moottorisänkyyn.

Kuten runkopatjassakin, myös joustinpatjan sisällä on tukeva jousitus, jonka ominaisuudet vaikuttavat sängyn tuntumaan. Käytetyt materiaalit ja kovuusasteet ovat mallikohtaisia. Joustinpatja on käännettävissä, mikä lisää sen pitkäikäisyyttä.
Kuten runkopatjankin, myös joustinpatjan voi valita monessa eri koossa ja omaan tarpeeseen sopivalla kovuudella

Petauspatja

Petauspatja viimeistelee nukkumiskokemuksen. Patjan paksuus vaikuttaa suoraan sängyn lopulliseen pintapehmeyteen. Mikäli pidät jämäkästä sängystä, voi ohuempi petauspatja olla sinun vaihtoehtosi, sillä se vaikuttaa vähemmän alla olevan patjan tukeen. Paksummalla petauspatjalla saat taas lisättyä pintapehmeyttä.

Petauspatjoissa on runsaasti eroja, sillä eroja on myös nukkujissa. Monissa petauspatjoissa on kaksi puolta; sileä ja profiloitu puoli, jonka avulla patjan napakkuutta voi säätää helposti kääntämällä. Patjamateriaali voi olla vaahtomuovia, kimmoisaa kylmävaahtoa, hengittävää luonnonkumia tai nukkujan lämpöön ja painoon mukautuvaa memory foamia.

Petauspatja myös suojaa alempaa patjaa pitäen sen puhtaampana ja lisäten sängyn hengittävyyttä ja pitkäikäisyyttä. Vuoteen sijaaminen on helpompaa petauspatjan ansiosta. Irrotettava ja pestävä petauspatjanpäällinen on myös helppo pitää puhtaana.

Nukkumismukavuus on tärkeä asia, joten siihen kannattaa panostaa. Oikeanlaisilla patjavalinnoilla takaat, että heräät virkeänä palauttavien unien jälkeen. Kun mietit uuden sängyn hankintaa tai vanhojen patjojen päivittämistä, käänny rohkeasti Maskun asiantuntevan henkilökunnan puoleen. Neuvomme mielellämme sängyn valinnassa. Myymälöissämme pääset myös tunnustelemaan ja kokeilemaan erilaisia patjamateriaaleja käytännössä.

Artikkeliin liittyviä tuotteita

.......
.......
.......
....
.......
.......
.......
.......
....
.......
.......
.......
.......
....
.......
.......
.......
.......
....
.......
.......
.......
.......
....
.......
.......
.......
.......
....
.......
.......
.......
.......
....
.......
.......
.......
.......
....
.......
.......
.......
.......
....
.......
.......
.......
.......
....
.......