Etusivu / Artikkelit / Mikä patja sopii minulle?

Mikä patja sopii minulle?

Mikä patja sopii minulle?

Sängyt voivat pintapuolisesti näyttää hyvinkin samanlaisilta, mutta todellisuudessa sängyissä saattaa olla suuriakin eroja, jotka vaikuttavat unen laatuun ja kehon yölliseen palautumiseen. Oikeanlaisen sängyn valinnassa on hyvä tietää, millainen nukkuja itse on. Esimerkiksi omalla nukkuma-asennolla voi olla suuri merkitys sängyn valinnassa. 

Yleisin sängyt toisistaan erottava tekijä on sängyn jousitus, jolla on todella suuri merkitys sängyn valinnassa. Alle on listattuna yleisimmät jousityypit sekä niiden erot käyttäjälle ja unen laadulle. 

Bonnell 

Bonnell-jousitettu sänky antaa kevyelle nukkujalle tukevan nukkuma-asennon. Jouset ovat patjan sisällä yhdistettynä toisiinsa, joten jokainen jousi mukailee toisen jousen liikettä. Bonnell-jousi ei muotoudu nukkujan asennon tai kehon muotojen mukaan. Yleisesti tämä jousimalli on kovuudeltaan pehmeä. Bonnell-jousitettu sänky sopii esimerkiksi kevyelle nukkujalle tai satunnaiskäyttöön. 

Pussijousi 

Pussijouset ovat yksittäisiä kangaspusseihin pakattuja jousia. Yksittäin pakatut jouset muotoutuvat nukkuma-asennon ja kehon muotojen mukaan antaen tarvittavaa tukea nukkujalle. Pussijousia löytyy monissa eri kovuuksissa erilaisille nukkujille. Pussijousitettu sänky sopii mainiosti tukevaa sänkyä etsivälle nukkujalle.

Vyöhykejaettu pussijousi on nimensä mukaisesti jaettu kehon muotojen mukaan eri kovuisiin vyöhykkeisiin ja se sopii erityisesti kylkiasennossa nukkuvalle. Yleisin vyöhykejako on 5-vyöhykejako. Tällöin hartian ja lantion alla olevat jouset ovat hieman muita jousia pehmeämpiä. Tämän ansiosta nämä kehon painepisteet pääsevät uppoamaan patjaan pitäen selän suorassa ja auttaen kehon yöllistä palautumista. Tämä myös vähentää esimerkiksi käsien yöllistä puutumista ja selkävaivoja. 

Muistivaahto

Kehon lämpötilan ja painon mukaan muotoutuva muistivaahto on kasvattanut suosiotaan voimakkaasti kuluneina vuosina. Fly-, sense- ja Muoto-sarjoissa käytettävä muotoutuva muistivaahto on noussut suosituksi vaihtoehdoksi perinteisten jousitettujen patjojen rinnalle. Muistivaahtopatjoissa ei ole ollenkaan jousia, vaan patjan tuki perustuu tiiviiksi puristettuun viscovaahtoon, joka muotoutuu nukkujan kehon mukaan. Jousettomuus auttaa kehon yöllisessä palautumisessa, koska keholle ei muodostu vastapainetta jousesta. Muistivaahto-patjojen käyttöikä on myöskin vertaansa vailla, koska vuosienkin päästä muistivaahto palautuu käytön jälkeen alkuperäiseen muotoonsa. 

Luonnonkumi

Tuorein innovaatio luonnonkumi on ergonominen ja ekologinen valinta. Luonnonkumista valmistettu patja mukautuu kehon painon ja muotojen mukaan antaen nukkujalle painottoman tunteen tukien samalla selkää. Luonnonkumipatjoissa on vyöhykejaetut läpiviennit, joiden ansiosta kehon painepisteet pääset uppoamaan patjaan auttaen kehon yöllistä palautumista. Rei’itetty luonnonkumi on myöskin materiaalina todella hengittävä ja takaa raikkaat yöunet. Luonnonkumia on käytetty Nature-sarjan sängyissä.

IntelliGel®  

Geelisängyissä perinteisen 5-vyöhykejaetun jousituksen ja petauspatjan väliin on asetettu kennomainen kehon paineen ja muotojen mukaan muotoutuva IntelliGel®-geelikerros. Geeli muotoutuu vain alueilta, joille paine muodostuu, kuten lantion ja hartioiden alueelta. Nämä alueet pääsevät yön aikana palautumaan ilman vastapainetta, mahdollistaen samalla hyvän tuen myös muille kehon alueille. Geeli vähentää myös jousien kokemaa rasitusta ja pidentää samalla sängyn käyttöikää. IntelliGel®-patjat ovat myös kennomaisen rakenteensa ansiosta hengittäviä ja lämpöneutraaleja, joten ne pysyvät miellyttävän viileinä huoneen lämpötilasta riippumatta. 

ItelliGel®-patjat ovat käytössä Svane®-sängyissä. Zefir-mallin sängyissä on 6 cm:n geelikerros ja Zenitissä vastaava paksuus on 3cm. 

Artikkeliin liittyviä tuotteita

.......
.......
.......
....
.......
.......
.......
.......
....
.......
.......
.......
.......
....
.......
.......
.......
.......
....
.......
.......
.......
.......
....
.......
.......
.......
.......
....
.......
.......
.......
.......
....
.......
.......
.......
.......
....
.......
.......
.......
.......
....
.......
.......
.......
.......
....
.......