Etusivu / Artikkelit / Opas sängyn ostajalle - näillä vinkeillä löydät täydellisen sängyn omaan kotiisi

Opas sängyn ostajalle - näillä vinkeillä löydät täydellisen sängyn omaan kotiisi

Opas sängyn ostajalle - näillä vinkeillä löydät täydellisen sängyn omaan kotiisi

Oikeanlainen sänky tukee kehon jokaista kohtaa juuri optimaalisesti ja parantaa nukkumisergonomiaa sekä unenlaatua. Hyvällä sängyllä nukkuessa selkä ei kipeydy eikä paikkoja ala kolottaa. Siksi sänkyvalinnan pohdintaan kannattaakin käyttää hieman aikaa!

Sänkyostoksille suunnatessasi kiinnitä huomio ainakin seuraaviin seikkoihin: 

  • patjan kovuuteen 

  • sängyn kokoon 

  • patjan ominaisuuksiin 

  • sängyn hintaan  

Millainen sänky on sopiva juuri minulle?

Sängyn valintaan vaikuttaa sekä oma maku että kehon fysiologinen rakenne. Myös tyypillinen nukkumisasento kannattaa huomioida sänkyvalintaa tehdessä. Myymälöissä pääset testaamaan eri sänkymallien tuntumaa ammattilaisten avustuksella. Oleellista on, että selkäranka pysyy nukkuessa suorana ja patjan tarjoama tuki osuu oikeisiin kohtiin. 

Sirommalle nukkujalle sopii hieman pehmeämpi patja, kun taas kookkaammalle henkilölle soveltuu kovempi patjamalli. Patjan ei ole tarkoitus mennä nukkuessa kuopalle, vaan tukea kehoa kokonaisvaltaisesti. Erityistä huomiota tulee kiinnittää hartiaseudun ja lantion tarvitsemaan tukeen. 

Kylkimakuuasento on monelle kaikkein luonnollisin. Kyljellään nukkuessa tulee kiinnittää huomiota siihen, että lantio ja hartiaseutu painautuvat patjaan hieman muita kehonosia enemmän, jolloin vyötärö saa tarvittavan tuen.  

Selällään nukkuessa keho palautuu rasituksesta. Selällään nukkuessa tulee tavoitella selän mahdollisimman rentoa asentoa. Lantion tulisi painua patjaan eikä pää saisi nousta liian korkealle. 

Vatsallaan nukkuminen ei ole suositeltavaa. Mikäli kuitenkin nukut vatsallasi, pidä huolta siitä, ettei tyynysi ole liian korkea. Vatsallaan nukkuessa pää kääntyy sivulle, minkä vuoksi rinta- ja kaularanka kiertyvät. Liian kovan patjan vaihtaminen pehmeämpään saattaa auttaa sopivan kylkimakuuasennon löytämisessä.

Nukutko yksin vai kaksin?

Yksin nukkuessa ei tarvitse välittää kuin omasta mukavuudesta, mutta parivuodetta valitessa tulee huomioida molempien osapuolten mieltymykset ja tarpeet. Useimpiin kahden hengen sänkyihimme on ostettavissa eri kovuuksilla varustetut patjat eri puolille, mikäli sama patjamalli ei sovi molemmille. 

Maskun valikoimasta löydät sänkyjä monessa koossa

80-90 cm leveä sänky sopii yksin nukkuvalle

120 cm leveä sänky sopii joko yhdelle tai kahdelle hengelle

160 cm leveä sänky on kaikkein yleisin valinta kahdelle hengelle

180 cm leveä sänky tarjoaa ylellisesti tilaa kahdelle hengelle

Millaiset jouset sängyssä on?

Tyypillisin sängyt toisistaan erottava tekijä on sängyn jousitus. Tutustu eri jousityyppeihin ja valitse itsellesi sopivin!

Bonnell 

Bonnell-jousitettu sänky antaa kevyelle nukkujalle tukevan nukkuma-asennon. Jouset ovat patjan sisällä yhdistettynä toisiinsa, joten jokainen jousi mukailee toisen jousen liikettä. Bonnell-jousi ei muotoudu nukkujan asennon tai kehon muotojen mukaan. Bonnell-jousitettu sänky sopii esimerkiksi kevyelle nukkujalle tai satunnaiskäyttöön. 

Pussijousi 

Pussijouset ovat yksittäisiä kangaspusseihin pakattuja jousia. Yksittäin pakatut jouset muotoutuvat nukkuma-asennon ja kehon muotojen mukaan antaen tarvittavaa tukea nukkujalle. Pussijousia löytyy monissa eri kovuuksissa erilaisille nukkujille. 

Vyöhykejaettu pussijousi on nimensä mukaisesti jaettu kehon muotojen mukaan eri kovuisiin vyöhykkeisiin ja se sopii erityisesti kylkiasennossa nukkuvalle. Yleisin vyöhykejako on 5-vyöhykejako. Tällöin hartian ja lantion alla olevat jouset ovat hieman muita jousia pehmeämpiä. Tämän ansiosta nämä kehon painepisteet pääsevät uppoamaan patjaan pitäen selän suorassa ja auttaen kehon yöllistä palautumista. Tämä myös vähentää esimerkiksi käsien yöllistä puutumista ja selkävaivoja. 

Muistivaahto 

Kehon lämpötilan ja painon mukaan muotoutuva muistivaahto on kasvattanut suosiotaan voimakkaasti kuluneina vuosina. Fly-, sense- ja Muoto-sarjoissa käytettävä muotoutuva muistivaahto on noussut suosituksi vaihtoehdoksi perinteisten jousitettujen patjojen rinnalle. Muistivaahtopatjoissa ei ole ollenkaan jousia, vaan patjan tuki perustuu tiiviiksi puristettuun viscovaahtoon, joka muotoutuu nukkujan kehon mukaan. Jousettomuus auttaa kehon yöllisessä palautumisessa, koska keholle ei muodostu vastapainetta jousesta. Muistivaahto-patjojen käyttöikä on myöskin vertaansa vailla, koska vuosienkin päästä muistivaahto palautuu käytön jälkeen alkuperäiseen muotoonsa. 

Luonnonkumi

Tuorein innovaatio luonnonkumi on ergonominen ja ekologinen valinta. Luonnonkumista valmistettu patja mukautuu kehon painon ja muotojen mukaan antaen nukkujalle painottoman tunteen tukien samalla selkää. Luonnonkumipatjoissa on vyöhykejaetut läpiviennit, joiden ansiosta kehon painepisteet pääset uppoamaan patjaan auttaen kehon yöllistä palautumista. Rei’itetty luonnonkumi on myöskin materiaalina todella hengittävä ja takaa raikkaat yöunet. Luonnonkumia on käytetty Nature-sarjan sängyissä.

Saisitko apua moottorisängystä?

Moottorisängyillä on lukuisia tutkittuja hyötyjä. Säädettävä sänky on mahtava valinta, jos kaipaat.. 

..helpotusta selkäkipuihin 

..apua uniapnean, kuorsaamisen ja astman helpotukseen 

..lievitystä refluksioiresiin 

..parannusta unenlaatuun 

..helpotusta ruoansulatukseen

..apua jalkojen turvotukseen ja verenkiertoon

Millainen on budjettisi?

Maskun valikoimasta löytyy sänkyjä jokaiselle kukkarolle. Sängyn ominaisuudet sekä valmistusmateriaalit vaikuttavat hintaan, mutta pienemmälläkin budjetilla on mahdollisuus löytää hyvä vuode omiin tarpeisiin. 

Jade-runkosänky

Jade-runkopatja tarjoaa hyvien unien lisäksi tyylikästä ilmettä makuuhuoneeseen. Jämäkän runkopatjan napakka pussijousitus mukailee kehoasi ja tukee juuri oikeista kohdin. Äänetön pussijousisto ei myöskään nitise tai natise, vaan saat nukkua rauhallisesti, vaikka olisitkin tottunut vaihtelemaan asentoa yön aikana.

Sense-jenkkisänky

Kotimainen Sense-jenkkisänky on varma valinta monenlaiselle nukkujalle. Voit valita patjoihin joko jämäkän pussijousituksen tai käyttäjälleen mukautuvan muistivaahdon. Myös patjan kovuus on valittavissa kahdesta eri vaihtoehdosta. Sense-sarjan jenkkisänky on jämäkkää kotimaista käsityötä. Täysipuinen runko on kestävä takuutuote. 

Nature-moottorisänky

Nature-patjamalliston keskiössä ovat luonnonmukaisuus sekä paras mahdollinen nukkumismukavuus. Patjojen pääraaka-aineena toimii 100 prosenttinen luonnonkumi, joka on biohajoavaa. Myös muut käytetyt materiaalit on valittu luonnollisuutta vaalien. Moottorisänky vähentää ominaisuuksiensa ansiosta selkäkipuja ja helpottaa hengittämistä. Sängyn päätyjä saat säädettyä juuri tarpeidesi mukaan ja myös mukava lukuasento järjestyy vain nappia painamalla!

Sänkyyn kannattaa ehdottomasti panostaa, sillä vietämme unten mailla jopa kolmasosan elämästämme. Sänky vaikuttaa merkittävästi jokaisen hyvinvointiin ja on näin ollen kodin tärkeimpiä huonekaluja. Tutustu Maskun monipuoliseen sänkyvalikoimaan ja löydä täydellinen peti omaan makuuhuoneeseesi! 

Artikkeliin liittyviä tuotteita

.......
.......
.......
....
.......
.......
.......
.......
....
.......
.......
.......
.......
....
.......
.......
.......
.......
....
.......
.......
.......
.......
....
.......
.......
.......
.......
....
.......
.......
.......
.......
....
.......
.......
.......
.......
....
.......
.......
.......
.......
....
.......
.......
.......
.......
....
.......