Etusivu / Artikkelit / Matto-opas: näin valitset oikean kokoisen maton

Matto-opas: näin valitset oikean kokoisen maton

Matto-opas: näin valitset oikean kokoisen maton

Matto on tarkoitettu suojaamaan lattiaa, parantamaan kodin akustiikkaa sekä tuomaan miellyttävää tuntumaa lattiapinnoille. Mattojen ja muiden tekstiilien avulla on helppo luoda sisustukseen yhteneväistä ilmettä ja värittää tilan tunnelmaa. Maton koko vaikuttaa merkittävästi siihen, miltä sisustus loppujen lopuksi näyttää. Olemme koonneet avuksesi oppaan oikean mattokoon valintaan, jotta sopivan maton löytäminen olisi entistäkin helpompaa. 

Minkä kokoinen matto olohuoneeseen?

Liian pieni matto suuren sohvan rinnalla tekee tilasta keskeneräisen näköisen. Olohuoneessa maton tulisi olla vähintään yhtä leveä kuin sohvan. Sopivaa mattokokoa miettiessä kannattaa asetella esimerkiksi sanomalehdistä alueita, joille suunnittelee maton sijoittavansa. Olohuoneessa matto yhdistää kalustekokonaisuudet ja tekee tilaan yhteneväisen ilmeen. Olohuoneeseen hankintaan usein n. 200x290 cm tai n. 160x230 cm kokoinen matto, mutta vielä suuremmatkin matot ovat yleisiä olohuoneissa. 

Minkä kokoinen matto makuuhuoneeseen?

Makuuhuoneessa matto kannattaa sijoittaa joko kokonaan tai osittain sängyn alle. Tällöin maton on hyvä olla leveämpi kuin sängyn. Makuuhuoneessa kauniilta näyttävät myös pienemmät matot, jotka voi sijoittaa esimerkiksi sängyn molemmille puolille tai jalkopäähän. Lisäksi makuuhuoneen koko vaikuttaa siihen, millainen matto on paras valinta. Pienessä makuuhuoneessa liian suuri matto saattaa tukkia tilan, kun taas avarassa ja isossa makuuhuoneessa liian pienet matot saavat tilan näyttämään valjulta. Makuuhuoneen matto saa olla myös pehmoinen, jotta aamun ensiaskeleet olisivat keveät. 

Minkä kokoinen matto ruokailutilaan?

Ruokailutilassa maton tulisi olla niin suuri, että se mahtuu vaivatta ruokapöydän alle. Mikäli matto on liian pieni, on ruokapöydän äärellä istuessa osa tuolien jaloista maton reunan ulkopuolella, jolloin istuinmukavuus kärsii ja paino jakautuu epätasaisesti. Jos siis asetat maton ruokapöydän alle, huolehdi, että se on ainakin metrin leveämpi kuin ruokapöytä. Pyöreän ruokapöydän alle sopii upeasti iso pyöreä matto. 

Minkä kokoinen matto eteiseen?

Eteistila on usein muita kodin huoneita kapeampi, jolloin mattokin tulee valita sen mukaisesti. Yleensä eteiseen valitaan kapeita käytävämattoja. Käytävällä maton ja seinän väliin on hyvä jäädä jonkin verran tilaa, jottei lopputulos näytä liian ahtaalta. Käytävämatot ovat hyvin usein 80 cm leveitä, mutta pituus vaihtelee enemmän.

Myös muodolla on väliä

Kumpi valita: pyöreä vai kulmikas matto? Maton muoto vaikuttaa yllättävänkin paljon tilan tunnelmaan. Pyöreä matto pehmentää usein ilmettä ja perinteinen kulmikas matto puolestaan tuo tietynlaista ryhtiä huoneeseen. Pyöreä matto näyttää hyvältä esimerkiksi pyöreän ruokailuryhmän alla tai sängyn jalkopäädyssä siten, että puolet matosta on sängyn alla. Pyöreän maton voi sijoittaa tyylikkäästi myös nojatuolin alle tai lukunurkkaukseen. Sen sijaan eteisessä pyöreät matot saattavat näyttää hassuilta, mikäli tila on kovin kapea. 

Yleisiä vinkkejä oikean mattokoon valintaan: 
  • Huomioi, ettei matto estä ovien liikuttelua 

  • Käytä tilan muotoa ja mittasuhteita apuna maton valinnassa 

  • Kaksi samanlaista mattoa rinnakkain voi olla vaihtoehto, jos riittävän isoa mattoa ei löydy 

  • Suuri matto kokoaa huoneen kalustuksen yhteen tyylikkäästi, mutta liian pieni matto saattaa tehdä tilasta keskeneräisen näköisen 

  • Lattialle levitettyjen sanomalehtien avulla on helppo suunnitella oikean mattokoon valintaa

Maskusta löydät laajan valikoiman eri kokoisia mattoja! Tutustu tuoteryhmiimme: 

Artikkeliin liittyviä tuotteita

.......
.......
.......
....
.......
.......
.......
.......
....
.......
.......
.......
.......
....
.......
.......
.......
.......
....
.......
.......
.......
.......
....
.......
.......
.......
.......
....
.......
.......
.......
.......
....
.......
.......
.......
.......
....
.......
.......
.......
.......
....
.......
.......
.......
.......
....
.......