Miksi ergonomia on tärkeää opiskelijalle? – Näin rakennat ergonomisen työpisteen
)
Opiskelijan arki vaatii usein kärsivällistä paikallaanoloa, olipa kyse luentosalissa istumisesta tai kotona pänttäämisestä. Usein ruudun ja kirjojen ääressä voi kulua tunteja yhteen putkeen. Itse asiassa, jopa 9–10 tuntia opiskelijan päivästä kuluu istuen.
Runsas paikallaanolo voi kuitenkin altistaa esimerkiksi erilaisille tuki- ja liikuntaelimistön oireille sekä lisätä sydän- ja aineenvaihduntasairauksien riskiä. Valitettavasti runsas liikuntakaan ei riitä poistamaan pitkäkestoisen istumisen kaikkia haittavaikutuksia.
Opiskelu ei siis aina ole helppoa keholle, mutta onneksi ergonomiaan panostaminen auttaa ehkäisemään monia vaivoja. Samalla tuet niin opinnoissa jaksamista kuin keskittymistäkin.
Ja mikä parasta: ergonomisen opiskelupisteen rakentaminen ei vaadi isoa budjettia tai edes erillistä huonetta. Usein jo asennon säätämisellä, ergonomisilla kalusteilla, riittävällä valaistuksella ja säännöllisillä tauoilla on iso vaikutus.
KOTITOIMISTON KALUSTEETMiksi opiskelijan kannattaa panostaa ergonomiaan?
Oletko huomannut, että olosi on väsynyt tai keskittyminen herpaantuu helposti, vaikka pitäisi paneutua opiskeluun? Syitä erilaisiin jumeihin, särkyihin ja keskittymisongelmiin on monia, mutta nämä oireet voivat olla merkki, että työasento tai -ympäristö kaipaavat säätöä.
Onneksi voit ehkäistä vaivoja ja parantaa opiskelija-arjen laatua merkittävästi jo pienillä muutoksilla. Kun työpiste tukee kehoa ja mieltä, opiskelukin sujuu paremmin. Hyvällä ergonomialla on useita konkreettisia hyötyjä niin mielelle kuin keholle:
Jaksat paremmin opinnoissasi: Myös mielesi pysyy virkeämpänä, kun kehosi saa tukea ja työskentelyasento pysyy suorassa. Opiskelupäivä ergonomisen työpisteen ääressä ei väsytä samalla tavalla kuin huonossa asennossa istuessa.
Vähemmän lihaskipuja ja särkyjä: Ergonominen työtuoli, oikealla korkeudella oleva näyttö ja säännölliset tauot ehkäisevät yleisimpiä opiskelijan vaivoja, kuten niska- ja hartiakipuja, alaselän jäykkyyttä, päänsärkyä sekä muuta jomotusta.
Parempi keskittymiskyky: Kun keho ei oireile eikä asento vaadi jatkuvaa säätämistä, huomio voi keskittyä itse opiskeluun. Niin sanottu aivoergonomia vähentää myös levottomuutta ja keskeytyksiä. Vinkki: voit asentaa tietokoneellesi ja puhelimellesi sovelluksen, joka rajoittaa pääsyn valitsemillesi sivustoille tai sovelluksiin, joiden tiedät häiritsevän keskittymistäsi.
Enemmän energiaa myös vapaa-ajalle: Ergonominen työskentely säästää voimavaroja, eikä kuluta kaikkea jaksamistasi koulutyöhön. Opiskelun jälkeen sinulla on virtaa myös liikkumiseen, kavereiden näkemiseen ja rentoutumiseen.
Ennaltaehkäisy tulevaisuutta varten: Nuorena opitut ergonomiset tavat kantavat pitkälle. Hyvät rutiinit nyt voivat ehkäistä pitkittyneitä kipuja, ryhtiongelmia ja rasitusvammoja myöhemmin.
Panostus ergonomiaan ei tarkoita täydellistä kotitoimistoa tai kalliita ihmevehkeitä. Sen sijaan tärkeintä on ymmärtää omat tarpeet ja tehdä pieniä parannuksia, jotka tukevat opiskelukykyä ja arjen hyvinvointia.
Kaikkia huonon ergonomian aiheuttamia vaivoja ei kuitenkaan korjata, jos olosuhteet opiskeluun eivät ole kunnossa. Tällöin kannattaa harkita kunnollisen työpisteen rakentamista. Tähän kuuluvat ainakin säädettävä työtuoli, sopivan kokoinen pöytä sekä riittävä valaistus.
TUOTTEET KOTITOIMISTOONErgonomiset kalusteet opiskelija-asuntoon
Ergonominen opiskelupiste ei vaadi valtavasti tilaa, kunhan peruselementit ovat kunnossa. Onneksi ergonomian parantaminen onnistuu myös pienessä asunnossa ja opiskelijabudjetilla.
Työtuoli
Jokainen opiskelija on omanlaisensa yksilö, joten samanlainen työpiste ei sovi kaikille. Myös ergonomisen työtuolin valinnassa kannattaa aloittaa sovittamalla tuoli käyttäjänsä kokoon ja erikoistarpeisiin. Tässä tuolin säädettävyys on avainasemassa.
Säädä tuoli niin, selkäsi on selkänojaa vasten, jalkasi ovat tasaisesti lattialla ja polvet 90 asteen kulmassa. Jos tuolissasi on säädettävä niskatuki ja käsinojat, aseta myös ne itsellesi mukavimpaan asentoon. Säädettävä tuoli mahdollistaa työasennon vaihtamisen tarpeen vaatiessa.
Selkänojallisen istuimien lisäksi myös ergonominen satulatuoli on erinomainen valinta päivittäiseen opiskeluun. Kiinnitä ergonomian lisäksi huomiota tuolin ulkonäköön, kuten väriin ja materiaaleihin.
Työpöytä
Kapea ja kevyt pöytä sopii pieneen tilaan. Varmista kuitenkin, että pöydälle mahtuu kaikki tarvittava, kuten tietokone, kirjoitusvälineet ja valaisin. Harkitse säilytystilalla varustettua työpöytää, jos haluat tärkeät opiskeluvälineesi talteen ja helposti käden ulottuville.
Perinteisen työpöydän lisäksi voit tehostaa ergonomiaa panostamalla säätöpöytään, joka mahdollistaa opiskelun myös seisten. Työasennon vaihtelu on ergonomian kannalta ehdottoman tärkeää, ja eri asennoissa opiskelun mahdollistava työpöytä onkin erinomainen sijoitus hyvinvointiin ja jaksamiseen.
Voit säätää työasentoa myös erillisellä pöydälle asetettavalla työtasolla, jolla lisäät vaihtelua työasentoosi missä tahansa.
Valaistus
Valaistus on olennainen osa opiskelutilan ergonomiaa, joka jää monelta usein liian vähälle huomiolle. Riittämätön tai vääränlainen valaistus voi vaikuttaa suoraan silmien rasitukseen, vireystilaan, keskittymiseen ja jopa mielialaan.
Opiskelutilan valaistuksessa yhdistyy pöytä- ja yleisvalo. Työpisteelle sijoitettava pöytävalo auttaa keskittymään tarkkuutta vaativiin tehtäviin, kuten lukemiseen tai kirjoittamiseen. Yleisvalo puolestaan tasapainottaa huoneen valaistusta, eikä rasita silmiä tai häikäise.
Valon kirkkaus ja sävy kannattaa säätää vuorokaudenajan ja tehtävän mukaan – esimerkiksi illalla liian kirkas valo voi virkistää turhaan, jolloin nukahtaminen vaikeutuu.
LAMPUT JA VALAISIMETNäin rakennat opiskelijan ergonomisen työpisteen – Tarkista ainakin nämä
Opiskeluergonomiassa yhdistyy työtilan suunnittelu sekä pienet, jaksamista parantavat teot opiskelijan arjessa. Tarkista, toteutuvatko nämä kaikki päivittäisessä opiskelussasi:
✅ Työtuoli tukee alaselkää
✅ Kyynärpäät ovat 90° kulmassa
✅ Näyttö on silmien tasolla
✅ Pöytä ei ole liian korkealla
✅ Jalat ovat tukevasti lattialla
✅ Työpisteen valaistus on riittävän kirkas
✅ Olet asettanut ajastimen muistuttamaan tauoista
✅ Pystyt vaihtamaan ja säätämään työasentoa
✅ Sinulla on riittävästi välipaloja ja juotavaa käden ulottuvilla
Rakenna ergonominen työpiste opiskeluun
Kaipaako työpisteesi päivitystä? Masku auttaa sinua luomaan viihtyisän, ergonomisen ja oppimista tukevan opiskelupisteen. Löydät valikoimastamme ergonomiset työpöydät, tuolit ja valaisimet sekä muut opiskelijakämpän kalusteet.
Tilaa netistä tai vieraile lähimmässä Masku-myymälässä, mistä löydät myös kaiken muun tarvittavan opiskelijakämpän kalustamiseen. Hanki opiskelijakämpän kalusteet Masku-myymälästä, niin saat Maskun JoustoTilillä ostoksiisi 6 kk korotonta maksuaikaa.
KAIKKI OPISKELIJA-ASUNNON KALUSTEET