Etusivu / Artikkelit / Hoito-ohjeet huonekaluille

Hoito-ohjeet huonekaluille

Hoito-ohjeet huonekaluille

Hyvällä huollolla huonekalut säilyvät käyttökelpoisina huomattavasti pidempään. Huonekalujen asianmukainen käyttö ja säännöllinen hoito takaavat, että saat kalusteistasi täyden ilon irti ja rahoillesi parhaan mahdollisen vastineen.  

Eri materiaaleja hoidetaan eri tavoin ja jo hankintavaiheessa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, millaisista materiaaleista kalusteet on valmistettu. Kutakin materiaalia varten tulee hankkia tarvittavat hoitoaineet ja tarvikkeet, jotka sopivat parhaalla mahdollisella tavalla kalusteen huoltoon.

Jos haluat vaikuttaa kalusteidesi käyttöikään, varmista myös, että käytät niitä oikein. Huomioi ainakin seuraavat seikat: 

  • Noudata valmistajan käyttöohjeita 

  • Huonekaluiksi suunniteltuja tuotteita ei tule käyttää tikkaina tai korokkeina 

  • Kalusteiden päälle ei tule asettaa liikaa painoa (esimerkiksi muuttoa tehdessä) 

  • Liika auringonvalo saattaa muuttaa joidenkin materiaalien pintojen sävyjä 

  • Suurin osa sisäkäyttöön suunniteluista kalusteista ei siedä kosteutta 

  • Mikäli huonekalussa on mekanismi, noudata sen asianmukaista käyttötapaa 

Yleisohjeet huonekalujen hoitoon: 
  • Poista tahrat mahdollisimman pian 

  • Käytä puhdistukseen kullekin materiaalille suunniteltuja puhdistusaineita 

  • Hoida huonekaluja säännöllisesti materiaalien vaatimalla tavalla 

  • Puhdista pintoja mieluummin kevyesti painellen kuin voimakkaasti hangaten 

  • Ulkokalusteet tulee suojata talvella lumelta ja kosteudelta  

Hoito-ohjeet eri materiaaleille:

PUU

Puuta käytetään huonekaluissa useimmiten joko massiivipuuna tai viilupintaisena, päällystettynä MDF-levynä. Kokopuisten pintojen hoidossa tärkeintä on muistaa säännöllinen öljyäminen, joka pitää huolen siitä, etteivät tahrat pinty pintaan. Myös maalaaminen, lakkaaminen tai vahaaminen suojaavat puista pintaa. 

Aidosta puusta valmistetuissa kalusteissa saattaa olla näkyvillä puun oksakohtia, jotka luovat pintaan uniikin ilmeen. Puusta valmistettu huonekalu ei sovellu tiloihin, joissa lämpötila tai ilmankosteus vaihtelevat.

Öljytty puupinta

Öljyäminen on yksi helpoimmista tavoista suojata käsittelemätöntä puupintaa. Öljykäsittely tasoittaa puun väriä sekä parantaa kosteudensietokykyä. Puupinta on hyvä öljytä muutaman kerran vuodessa kalusteöljyllä. Kalusteöljy levitetään puhtaaseen ja kuivaan puupintaan pyörivin liikkein. Öljyäminen on valmista vasta, kun puu ei pysty imemään enempää öljyä. Ylimääräinen öljy pyyhitään pois pinnalta kuivumisen jälkeen (esimerkiksi talouspaperilla). 

Tahrojen poistoon suositellaan neutraalia pesuainetta. Sitkeämmät tahrat poistat hiomapaperilla ja kalusteöljyllä tai vaihtoehtoisesti mineraalitärpätillä. 

Maalattu puupinta

Maalattujen puupintojen puhdistamiseen ei suositella alkoholipohjaisia tai klooripitoisia desinfiointiaineita. Pyyhintä neutraalissa pesunesteessä kevyesti kostutetulla siivouspyyhkeellä toimii parhaiten. Kuivaa pinta puhdistuksen jälkeen. Sitkeämmät tahrat tai muut veteen liukenemattomat tahrat kannattaa poistaa denaturoidulla spriillä tai mineraalitärpätillä. 

Maalipinta luo kalusteelle suojaavan pinnan, joka peittää myös puun luonnollisen kuvioinnin. Puun eläminen saattaa kuitenkin halkaista kovan maalipinnan. 

Vahattu puupinta

Mikäli puu käsitellään vahalla, sopii huonekaluvaha tai mehiläisvaha vahaamiseen parhaiten. Vahaus kannattaa tehdä nukkaamattomalla siivousliinalla. Puhtaanapitoon suositellaan pyyhintää neutraalissa puhdistusaineliuoksessa kevyesti kostutetulla liinalla. Sitkeät tahrat ja vesijäljet saat poistettua vahalla.  

Vahatun pinnan päälle ei tule asettaa kuumia pannuja tai kattiloita. Liika kuumuus ei tee hyvää vahatulle puupinnalle. 

Lakattu puupinta

Lakkaus muodostaa puun pintaan läpinäkyvän kalvon. Ennen lakkausta puupinta kannattaa kuitenkin petsata, jotta puun syyt pääsevät kauniimmin esille ja värisävy on mahdollisimman kirkas. Lakattu pinta suojaa kulumilta ja tahriintumiselta.  

Lakattua puupintaa puhdistaessa tulee pitää huoli siitä, etteivät kemikaalit ehdi vaikuttaa pinnassa liian pitkään. Puhdistukseen suositellaan neutraalissa puhdistusaineliuoksessa kevyesti kostutettua liinaa. Väritahrat ja sitkeämmät tarhat kannattaa poistaa varovasti denaturoidulla spriillä tai mineraalitärpätillä. Lopuksi pinta pyyhitään ja kuivataan. 

KANGAS

Huonekalujen verhoiluun käytetään kestäviä huonekalukankaita, jotka säilyttävät tyylikkään ulkonäkönsä hyvällä huolenpidolla. Verhoiluun käytetään erilaisia materiaaleja, joille kullekin on omat hoito-ohjeensa.  

  • Irrotettavat kangaspäälliset: kemiallinen pesulapesu tai vesipesu tekstiilin pesuohjeen mukaan. Imuroi säännöllisesti. 

  • Kiinteät kangaspäälliset: vaahtopesu tekstiilipesurilla. Imuroi säännöllisesti. 

Verhoillut huonekalut suositellaan käsittelemään kankaan suoja-aineella ennen käyttöä. Suoja-aine tekee näkymättömän suojakerroksen kankaan pintaan, minkä ansiosta tahrat eivät pääse imeytymään itse kankaaseen, ja ovat tämän vuoksi helposti puhdistettavissa. 

Likatahrat tulee poistaa mahdollisimman pian, jotta ne eivät pinty kangaspintaan. Tahranpoistoainetta tulee levittää vain tahrakohtaan, mutta aineen tehoa voi kokeilla ensin huomaamattomampaan kohtaan. Liika hankaaminen saa usein tahrat leviämään, joten napakka painelu ja liotus toimii paremmin. Kosteat tahrat kannattaa imeyttää esimerkiksi talouspaperiin. Liiallinen tahranpoistoaineen käyttö saattaa vaurioittaa kalusteen täytemateriaaleja, joten tahranpoistoainetta kannattaa käyttää hillitysti. Tekstiilipinnoille tarkoitettu suoja-aine suojaa likaantumiselta ja helpottaa tahrojen poistamista. 

Suoja- ja puhdistusaineiden toimivuus tulee aina ensin kokeilla näkymättömään kohtaan, jotta voidaan varmistua aineen toimivuudesta.  

Lue lisää huonekalukankaiden valinnasta ja materiaaleista täältä.

NAHKA

Nahka on tuttu materiaali esimerkiksi sohvien ja nojatuolien verhoiluissa. Huonekalunahkoihin tehdään yleensä suojaava pintakäsittely, mutta nahkapinta voi olla myös käsittelemätön. Tyypillisin pintakäsittely on peitevärikäsittely sekä suojaava pintakäsittely. Nahkapinnan suojaaminen varmistaa, että nahka kestää käytössä ja hylkii paremmin likaa, vettä sekä rasvaa. 

Nahkapinnoille on omat käsittelyaineensa. Suosittelemme nahkahuonekalujen hoitoon ja suojaukseen Leather Master -tuotteita

Bonded-nahka 

Yksi suosituimmista verhoilumateriaaleista on bonded-nahka. Tämä verhoilumateriaali on pinnoitettua nahkaa, jossa nahkapalaset on liimattu yhteen kankaan avulla. Bonded-nahka on helppohoitoista, ja sen putsaamiseen voi käyttää nahalle tarkoitettuja puhdistuaineita. Suojaamiseen suositellaan nahalle tarkoitettuja vesipohjaisia suojasuihkeita.  

Lue lisää nahkapintojen hoitamisesta täältä

METALLI

Metallia käytetään usein valmistusmateriaalina sohvien ja sänkyjen jaloissa sekä puutarhakalusteiden rungoissa. Metalli on kestävä materiaali, jonka etuna on myös helppohoitoisuus. 

Pulverimaalattu metalli

Pulverimaalauksella pinnoitetaan metalli siten, että se kestää kulutusta ihanteellisesti. Puhdistukseen suositellaan neutraalissa puhdistusaineliuoksessa kevyesti kostutettua liinaa. Älä käytä voimakkaita liuoksia pulverimaalatun metallin puhdistamiseen. 

Lakattu metalli

Kupariset ja messinkiset metalliosat on hyvä lakata hapettumisen ehkäisemiseksi. Lakatut metallipinnat pyyhit kevyesti kostutetulla liinalla. Käytä neutraaleja puhdistusaineita ja vältä vahvoja liuottimia. Myös liian hankaavia pesutarvikkeita on hyvä välttää, jotta suojalakka ei vaurioidu. 

Kromattu metalli

Kromatussa pinnoitteessa on nikkeliä ja kromia. Kromiset pinnat kannattaa kiillottaa pinnoitteelle soveltuvalla vahalla. Tahrat sen sijaan pyyhit pois kevyesti kostutetulla liinalla. Käytä neutraalia pesuainetta ja vältä happamia puhdistusaineita tai voimakkaita liuottimia. 

Pinnoittamaton metalli

Lakkaamattomat metallit tulee kiillottaa pinnoittamattomalle metallille tarkoitetuilla kiillotusaineilla. Puhdistukseen kannattaa käyttää neutraalia tai aavistuksen emäksistä pesuainetta. Pinnat on hyvä kuivata puhdistuksen jälkeen.

MUOVI

Muovista valmistetut kalusteet ovat usein helppohoitoisia. Huonekaluissa käytetään monenlaisia muovilaatuja, kuten polyuretaania (PU), polypropeenia (PP), polyamidia (PA), polystyreenia (PS) ja akryylinitriilibutadieenistyreenia (ABS). Kalusteita myös pinnoitetaan muovilla, jotta ne kestäisivät pidempään. Esimerkiksi keinonahka on suosittu muovipinnoite sohvissa ja nojatuoleissa. 

Muovin puhdistamiseen sopii parhaiten neutraali tai aavistuksen emäksinen pesuaine. Muovikalusteita kannattaa suojata liialliselta kuumuudelta. Sitkeimmät tarhat voi poistaa varovasti denaturoidulla spriillä tai mineraalitärpätillä. Lopuksi pinta kannattaa vielä pyyhkiä ja kuivata. 

LASI

Lasia käytetään joidenkin huonekalujen, kuten vitriinien ja sohvapöytien valmistuksessa. Karkaistu lasipinta kestää kulutusta tavallista lasia paremmin. Karkaistua lasia valmistetaan siten, että lasi lämmitetään yli 600°C asteeseen ja sitten se jäähdytetään nopeasti, minkä johdosta lasin pintaosaan jää pysyvä puristusjännitys ja sisäosaan vetojännitys. Lasi voi myös väriltään olla joko kirkasta, utuista maitolasia tai tummennettua lasia. 

Huonekalujen lasipinnat on hyvä putsata lasinpesuun tarkoitetulla puhdistusaineella. Lasipintoihin syntyneet tahrat kannattaa poistaa asianmukaisella erikoisaineella ohjeistuksen mukaan. Kiinteät tahrat irtoavat parhaiten raapalla. 

KIVI

Kiveä käytetään satunnaisesti huonekalujen valmistuksessa. Esimerkiksi marmorikantiset pöydät ovat suosittuja. Kivimateriaalien tyypillisimmät pintakäsittelyvaihtoehdot ovat kiillotus tai hionta. Suoja-aineen avulla huokoisten kivipintojen tiiviyttä voidaan kohentaa. 

Graniitti

Graniitti kestää erinomaisesti sekä käyttöä että kosteutta. Graniittikivi on myös äärimmäisen helppohoitoinen materiaali. Pyyhi graniittikalusteet neutraalissa pesunesteessä kostutetulla liinalla ja kuivaa pinta-ala. Vaurioituneen kivipinnan voi hioa uudenveroiseksi. 

Marmori

Marmoripintaiset pöydät ovat hyvin suosittuja, mutta marmori ei kuitenkaan sovellu keittiön tasoksi, sillä se imee herkästi rasvaa sekä likaa. Marmorikivipinta voi olla joko käsittelemätön tai lakattu. Pyyhi marmoripinnat neutraalissa pesunesteessä kostutetulla liinalla ja kuivaa. Lakattua kivipintaa kannattaa huoltaa samoin kuin lakattua puuta. Vesivaha luo marmorikiven pintaan suojaavan kerroksen. Vaurioituneen kivipinnan voi hioa, mutta se saattaa vaikuttaa kiven kuviointiin ja kiiltoon.

Artikkeliin liittyviä tuotteita

.......
.......
.......
....
.......
.......
.......
.......
....
.......
.......
.......
.......
....
.......
.......
.......
.......
....
.......
.......
.......
.......
....
.......
.......
.......
.......
....
.......
.......
.......
.......
....
.......
.......
.......
.......
....
.......
.......
.......
.......
....
.......
.......
.......
.......
....
.......